EPDK’dan Akaryakıt İstasyonlarına Uyarı! Kurban Bayramını Fırsatçılığa Dönüştürmeyin!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bayram tatili öncesinde akaryakıt istasyonlarının durumu bayram fırsatçılığına dönüştürmemeleri kapsamında uyarıda bulundu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, dağıtıcı ile bayi marjlarının son dönemlerde fazla uygulandığı kapsamında yazılı uyarılarda bulundu. Bu konuda incelemeler yapan EPDK, yapılan değerlendirmelerde Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan kar marjlarına göre fazla olduğunu, yaşanan bu olaylardan vatandaşların olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Bunun ardından dağıtıcı firmalar ile bayilikleri sert bir dille ikaz eden EPDK, bayram tatili süresi boyunca vatandaşların aleyhine meydana gelebilecek ya da rekabet ortamını olumsuz yönde etkileyebilecek akaryakıt fiyatlarında artış yapmamalarını, tatili bayram fırsatçılığına dönüştürmemeleri hakkında uyarılarda bulundu.

Ortalama Marj Hesaplamaları Nasıl Yapılıyor?

Akaryakıt kar marjlarının hesaplamaları sektörde bulunan tüm karlar baza alınarak yapılıyor. Dağıtıcı ve bayi toplamının takibinde yer alan en fazla işlem hacmi olan 8 dağıtıcı firma belirleniyor. Bu firmaların belirlenmesi ortalama hesaplaması kuruma bildirilen ve panoda bulunan satış fiyatlarının ağırlıklı ortalaması ile yapılıyor. Burada yapılan ortalama hesaplamadan ülkemizin ağırlıklı ortalama pompa fiyatından rafineri satış fiyatı çıkartılıyor. Bunun sonucunda ise ortalama marj hesaplaması bulunmuş oluyor. Ayrıca Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Fransa gibi takip edilen ülkeler için Avrupa Komisyonu’nun resmi internet sitesinde bulunan vergisiz pompa satış fiyatlarından da yine o ülkelerin rafineri satış fiyatları çıkartılıyor. Çıkan sonuçların ortalamalarının uyumlu olması gerekiyor. Eğer ki bu ülkelerde rafineri satış fiyatına ulaşamama gibi bir durum ile karşı karşıya kalınırsa ABD Doları/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalamaları baza alınıyor.