Ertem Merkez Bankası’nın Hamlelerini Değerlendirdi

Ekonomiden Sorumlu Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılacak olan adımların her birinin enflasyonu düşürme hedefiyle atılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, bugünkü yazısında Merkez Bankası’nın örtülü de olsa bir döviz kuru hedefinin bulunmayacağını, atılacak adımların enflasyon oranlarını düşürmeye yönelik olarak hedef belirlenerek atılacağını belirtti. Merkez Bankası’nın atacağı adımların sadece enflasyonu aşağı yönlü hareket ettirmek amacı güdeceğini belirten Ertem, para politikalarının ve maliye politikalarının bir ortaklık kurması gerektiğini, enflasyon verisinin ekonominin geneli için büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Euro Bölgesi’nde yaşanan krizin en büyük sebebinin tek bir para birimine bağlı olunması ve bu para birimi için tek bir para politikasının güdüldüğünü belirten Ertem, ortak bir maliye politikası olmaması sebebiyle krizin mevcut olduğunu belirtti.

Merkez Bankası tarafından atılacak adımlar için dalgalı kur rejiminden kesinlikle taviz verilmeyeceğini, aynı zamanda Merkez Bankası tarafından gerçek anlamda bir dalgalı kur rejimi uygulamasının yapılacağını, Merkez Bankası’nın ekonominin tüm birimlerine tam destek vereceğini belirtti. Para politikaları ile maliye politikalarının tam manasıyla artık ortaklaşacağını belirten Ertem, böyle bir adım atılması halinde enflasyon beklentilerinin iyileşmeye başlayacağını, hem de bütçe gerçekleşmelerinin ve finansal istikrarın daha rahat ve kararlı olacağını ifade etti.

Cari açık oranlarının dengeye kavuşması ve düşürülmesi adına kur desteği, kamu genel dengesinin korunması gibi konuların önem arz ettiğini belirten Ertem, iç fiyatlar ile dış fiyatlar arasındaki bozulma ve zamanlama hatalarının ortaklaşma prensipleri eşliğinde en aza indirgeneceğini, hatta ihracat tarafı için de fiyat için bir destek ortamının oluşacağını belirtti.