Kredi Borcu İçin Yasal Süreç Nasıl İşler?

İnsanların kredi kartı borçlarında meydana gelen hukuki süreci yaşamaması için banka tarafından belirlenen prosedürlere dikkat etmesi gerekir. Bankalara gittiğinizde yetkili kişilerle kredi kartı ödeme planı çıkartırsınız. Aylık olarak ödeme yapabileceğiniz maksimum kredi tutarını belirlersiniz. Bunun sonucunda  o tutarı ödeyip ödeyemeyeceğinizi bir kez daha düşünüp, ona göre kredi kartı başvurusu yapmanız gerekiyor. Eğer bu dediklerimizi uygulamazsanız maddi ve manevi bir çok sorunlarla karşılaşabilir, kredi borcundan dolayı zor günler sizi bekliyor olacaktır.

Kredi kartı borcumu ödeyemiyorum diyorsanız yasal olarak bilmeniz gereken en önemli husus, yasal takibe alınmadan önce sizin 90 günlük bir zamanınızın olduğudur. Yani kredi kartı ödeme gününden sonra 90 günlük (3 aylık) bir süreciniz başlar. Bu 3 ay, kredi kartı borcunu aksatma, kredi kartı taksidini ödeyememe, insanların kendilerini toparlayabilmesi için tanınan süredir. Eğer belirlenen bu 90 gün içinde borçlarınızı kapatırsanız banka sizden gecikme faizi talep eder. Gecikme faizini ödediğinizde bankanın sunduğu yasal kriterlerden artık bir nefes almış olursunuz.

Kredi borcu ödeme gününden sonra başlatılan 90 günlük süreçte de borcunuzu kapatamadıysanız, sizin için banka idari takip işlemi uygular. Banka size bu 90 günlük zaman içinde ya sms ile ya da mail yolu ile ulaşmaya çalışır. Ama 90 günün sonunda banka size doğrudan ulaşmaya çalışır. Çoğu banka genelde müşterilerine 1 haftalık bir zaman tanır. 1 haftalık zaman içinde kredi kartı borcu ödeyememe gibi bir durum olursa artık resmen idari takibe alınmış olursunuz. 1 haftalık bu ek zamansa bankadan bankaya değişen bir durumdur. Bazı bankalar 2-3 gün ek süre tanırken bazı bankalar 10-15 gün arasında ek süre tanıyabilir.