Merkez Bankası’ndan Beklenen Karar Açıklandı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan beklenilen karar açıklandı. 2017 yılının ikinci Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında faiz koridorunun alt bandı, politika faizi ve üst bandı sabit tutuldu. Geç Likidite faizlerinde ise 75 baz puanlık bir artırım, Merkez Bankası tarafından açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı faiz kararı sonrasında gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda idi. Bugün faiz kararını açıklayan Merkez Bankası, politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmaz iken, geç likidite penceresini 75 baz puanlık bir artış yaparak yüzde 11,75 oranında belirledi.

Faiz Kararı Doları Düşürdü!

Amerika Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı pozitif yönde etkileyen dün akşam ki kararının hemen ardından bugün Merkez Bankası’nın geç likidite penceresinde 75 baz puanlık artış uygulaması, doların değer kaybetmesine yol açtı. ABD Merkez Bankası (FED) tarafından dün gece açıklanan karar ile 3,72 Türk Lirası seviyesinden 3,67 seviyesine kadar gerileyen Dolar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kararı öncesinde 3.6660  Türk Lirası seviyesinden işlem görürken, kararın açıklanması ile birlikte 3.6565 Türk Lirası seviyesinden işlem görmeye başladı.

 

Gün içerisinde kararın açıklanması ile birlikte 3.6332 Türk Lirası’na kadar gerilemeyi başaran dolar, saat 14.22 itibariyle 3.6465 Türk Lirası üzerinden işlem görmeye devam ediyor.

Para Politikaları Kurulu’nun açıkladığı kararda, geç likidite penceresinde borç verme faizi 75 baz puan artışa gidilmesi, beklenilenin altında bir artış olarak kayıtlara geçti. Bir haftalık repo faizi yüzde 8 oranında, faiz koridorunun üst bandı gecelik borç verme faizi yüzde 9,25, faiz koridorunun alt bandı gecelik borçlanma faizi ise yüzde 7,25 seviyesinde sabit tutuldu.