Para Yurt Dışına Çıkmayacak!

Bir süredir foreks piyasası hakkında çeşitli düzenlemeler yapılmıştı. Bu düzenlemelerle birlikte yurt dışından işlem yapılması yasaklanırken yapılan açıklamalar sonrasında bu durumun paranın yurt dışına gitmesini engellemek için yapıldığı belirtildi.

Foreks piyasasında meydana gelen karışıklıklar işleme alınırken bu süreç içerisinde Resmi Gazete’de yayınlanan bazı kanunlar resmen hayata geçirilmiş oldu. Yurt dışı kaynaklı yüzlerce foreks sitesinin kapatılmasına karar verildi. Site kapatma işlemleri yapılan denetimler sonrasında aktif bir şekilde devam ederken Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Alınan kararın Sermaye Piyasası Değerlendirme Kurumu tarafından ortak bir şekilde alınmış değerlendirmelerden ibaret olduğu, kararın kesinleştiği belirtildi.

Foreks piyasasındaki ilk değerlendirme Şubat ayında yapılmıştı. Bu süreçte foreks kaldıraç oranının düşürülmesi çeşitli tartışmalara neden olmuştu. Bu değerlendirmelerin ardından eski sistemle yeni sistem arasındaki farklar göz önünde bulunduruldu. Eski sistemde foreks sisteminin kumar sisteminden herhangi bir farkının kalmadığı görülmüştü. Bu sistemin değiştirilmesi için yapılan çalışmalar aynı zamanda paranın Türkiye sınırları içerisinde kalmasını sağlayacak.

Türk vatandaşlarının sorunsuz bir şekilde foreks işlemleri yapabilmeleri ve yatırımlarını yurt dışındaki yatırım sitelerinde kullanabilmeleri için bu sitelerin Sermaye Piyasası Kurumundan gerekli onayları almaları bekleniyor. Yapılan çalışmaların keyfi bir düzenleme olmadığı özellikle belirtildi. Özellikle kaynağın yurt dışında gitmesini engellemek için gerçekleştirilen bu düzenleme sonrasında Türkiye ekonomisi koruma altına alındı. Foreks işlemlerinde gerçekleştirilen dolandırıcılıkların bu sistemle tamamen ortadan kaldırılması amaçlanıyor.