Petrol Fiyatlarında Rekor Artış!

Çinli şirketlerin Amerika’nın İran için yaptırımlarına uyacağına ilişkin işaretlerle birlikte Küresel piyasalarda petrol fiyatları son 4 senenin zirvesine yükseldi.

2014’ten Bugüne En Yüksek Seviyeyi Gördü

Uluslararası en çok kullanılan Londra Brent türü olan ham petrolün varil fiyatı incelendiği zaman haftanın ilk işlem gününü 2004 senesinin kasım döneminden bugüne en yüksek seviyede tamamladı. Bu rakam ise 85,18 dolar olarak açıklandı. Aynı zamanda bir önceki kapanışına göre kıyaslama yapıldığı zaman yüzde 3 oranında değerlenen Brent petrolün dün gün içerisinde görmüş olduğu en yüksek seviye ise 85,41 olarak kayda alındı.

ABD’nin Batı Teksas tipi ham petrol varil fiyatı incelendiği zaman yüzde 3,2 oranında yükseldiği gözlemlendi. Bu yükselişle de 75,65 dolar seviyesine çıktı ve son 4 senelik sürecin en yüksek rakamına çıkmış oldu.

Ham petrol fiyatlarında meydana gelen hızlı artışların nedeni olarak Çinli petrol ve doğalgaz devi Sinopec’in İran’dan temin ettiği petrol miktarını azaltma kararı olduğu düşünülüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan piyasaların almış olduğu kararların, dünyanın en büyük tüketicileri arasında olan Çin’in Amerika’nın İran için planladığı yaptırımlara uyacağı şeklinde değerlendirildiğini gösteriyor. Bunların yanı sırada ABD, Kanada ve Meksika’nın yeni ticaret anlaşmasının, Washington’ın uyguladığı çelik tarifelerini iptal etmemesini de fiyatlar üzerinde önemli rolünün olduğu söyleniyor.

Bank of America’nın analizleri incelendiği zaman ise Meksika ve Kanada’da temin edilen çeliğin yüzde 25 oranında vergiye tabi olmasının sürmesi, ABD’nin hem petrol üretimi hem de ihracatı için önemli bölgelerinden Permian Basin’de ihtiyacı olan yeni boru hattını ve petrol arzını olumsuz yönde etkileyecek.