Tavuk Ayağı Budundan Daha Değerli!

Kanatlı et sektörü her geçen gün gelişim gösterirken bu süreç içerisinde tavuk ayağı Çin pazarında büyük ilgi görmeye devam ediyor. Ülkemizde herhangi bir değeri yokken dış ülkelere ihraç edilmeye başlandı.

Türkiye’de kanatlı et üretimi hızlı bir gelişim göstermeye başladı. Bu süreç içerisinde dünya ülkeleri arasında kanatlı et sektörü açısından Türkiye’nin dünya sıralaması içerisinde 8. sıraya yerleştiği belirtilmişti. Özellikle kanatlı et ürünlerinin Çin gibi ülkelerde farklı şekillerde ve sıklıkla tüketilmesinin ardından dış ülkelere yapılan ihracat oranları da artmaya başladı. Bu yıl yapılan değerlendirmeler sonrasında Türkiye kanatlı et ihracatı konusunda sadece Çin’e yönelik 50 milyon dolarlık ihracat hedefini ortaya koymuş oldu.

1994 yılına geri dönüldüğü zaman bu tarihe kadar kanatlı et sektöründe tavuk ayağı bir atık olarak algılanmıştı. Bu kısımlarının yapılan üretimler ve kesimler sırasında ayrılarak atılmasına karar verilmişti. Ancak Çin’de piliç ayağının sürekli olarak tüketilmesi sebebiyle bu alan bir gelir kapısı haline gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıllar boyunca Çin’e yönelik 314 milyon dolar değerinde piliç ihracatı yapılmıştı. Piliç ihracatının yanı sıra sadece 49 bin 500 ton piliç ayağının gönderilmesi çeşitli tartışmalara neden oldu.

İhracat pazarı düşünüldüğü zaman en büyük pazarın Çin tarafından oluşturulduğu tespit edildi. Piliç ayakları ülkede pek çok yemek içerisinde kullanılıyor. Yüksek protein içerdiği gerekçesi ile en çok tüketilen besin maddelerinden birisi olarak ifade ediliyor. Bu süreç içerisinde Çin’e doğrudan bir ihracat yapmanın yolları aranıyor. Daha önce dolaylı yoldan yapılan ihracat katma değer vergilerinde düşüşlere neden oluyordu. Ancak sonrasında bu süreç doğrudan bir şekilde gerçekleştirilebilirse katma değerin artabileceği özellikle belirtildi.