Teminatlı İhtiyaç Kredisi Nedir?

Teminatlı ihtiyaç kredisi, kredi başvurusu aşamasında teminat olarak bir taşınmazın ipotek gösterildiği ihtiyaç kredisi türüdür. Bu ihtiyaç kredisinde arsa, tarla, araba gibi sahip olunan varlıklar, banka tarafından ipotek edilerek, bu varlıkların değeri bazında ihtiyaç kredisi temin edilmesine olanak sağlanır.

Standart harcamalar için, yani eğitim, sağlık, tadilat, taşınma, dekorasyon, tatil gibi harcamalar için temin edeceğiniz ihtiyaç kredisi başvurularında genellikle bankalar teminat talebinde bulunmaz. Aylık düzenli bir gelire sahip olan, ödeme geçmişi düzenli olan ve kredi notu yüksek olan herkes, standart harcamaları için her bankadan rahatlıkla kredi temin edebilir.

Lakin temin edilecek kredi miktarının belirli bir rakamı aşması, gelir durumunun üzerinde kalması halinde bankalar tarafından teminat talebi bildirilebilir. Bu durum, genellikle yeni iş kurma, iş büyütme, düğün döneminde yapılan toplu masraflar gibi harcamalar için ortaya çıkmaktadır. İş kurma aşamasında sahip olunan arsanın, evin, işyerinin ya da otomobilin üzerine ipotek tesisi gerçekleştirilerek, teminat olarak gösterilen mal varlığının değerine tekabül eden miktar kadar kredi başvurusunda bulunulabilir.

Aynı zamanda kredi notu düşük olan kişiler tarafından yapılacak kredi başvurularında da bankalar teminat talebinde bulunabilir. İhtiyaç kredisi başvurusunda talep edeceğiniz tutar ne kadar düşük olursa olsun, yapacağınız başvuru aşamasında kredi notunuzun düşük olması, gelir durumunuzun düzenli olmaması ya da geçmiş dönem ödemelerinizde büyük aksamaların yaşanmış olması gibi sebepler neticesinde bankalara gerçekleştirdiğiniz kredi başvuruları olumsuz bir şekilde sonuçlanır. Bu durumu olumluya çevirebilmek için teminat şartını yerine getirmek gerekir.