Kredi Ön Onayı Nedir?

Kredi ön onayı, bankanın müşteriye kredi vermeden önce ilk yaptığı değerlendirmedir. Bu değerlendirmede müşterinin, kredi notu, ne kadar borcu olduğu, borçlarını zamanında ödeyip ödemediği, geliri, sigortalı bir işi olup olmadığına bakılır. Eğer bankanın standartlarına uyulur ise, kredi on onayı verilir. Kredi ön başvurusu, SMS, mobil bankacılık veya internet üzerinden yapılabileceği gibi banka şubelerinden de yapılabilir. Bu ön onay cevabı değerlendirmeye göre olumlu veya olumsuz olabilmektedir.

Kredi Ön Onayı Hangi Durumlarda Olumsuz Sonuçlanır?

Kredi ön onayının olumsuz olarak sonuçlanmasına birkaç durum neden olabilir. Kredi ön onayının olumsuz sonuçlandıysa eğer, kredi notunuzun düşük olması ilk akla gelen sebep olmalıdır. Bir diğer neden ise, tüketicinin aylık gelirinin, kredi taksit ücretinden 3/1 oranında az olmasıdır. Son olarak herkesin tahmin edebileceği gibi, kredi başvurusu yapan tüketicinin kara listede olması da kredi ön onayının olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.

Kredi Ön Onayının Olumlu Sonuçlanması İçin Neler Gerekli?

Öncelikli olarak kanıtlanabilir bir gelirinizin olması gerekir. Örneğin; 900 TL geliriniz var ve bu durumda gelirinizin 3’de 1’i kadar yani 300 TL’ye kadar başvuru yapabilirsiniz. Kredi başvurusu yaptığınız bankaya veya diğer bankalara olan borçlarınızın da düzenli olarak ödediğinizden emin olmanız gerekmektedir. Kredi notu da ön onayın olumlu sonuçlanması için oldukça önemli bir kriterdir. Kredi notunuzun 1500 veya daha üzeri olması şartı bulunmaktadır.