Trump’ın Çelik Vergisi Tehditleri Bir Anlam İfade Etmiyor!

ABD yönetimi tarafından alınan Türkiye’ye yönelik çelik ve alüminyum ithalatında uygulanan ek gümrük tarifesinin sırası ile yüzde 50 ve yüzde 20’ye yükseltilmesi kararı, söz konusu bu iki sektörün de ihracat kompozisyonu bakımından herhangi bir karşılığı bulunmuyor.

Konu ile alakalı olarak bazı basın kuruluşlarının Türkiye İstatistik Kurumu tarafından elde etmiş olduğu verilere göre, 2018 yılının ilk 6 ayı itibari ile çelik ihracatında, 2017 yılının söz konusu dönemine kıyasla yüzde 20 civarında yükseliş kaydedilerek 7 milyar dolar iken 8,4 milyar dolara ulaşıldı.

Bahsi geçen süreçte, çelik ürünlerinin Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirilen bu ihracatı, ABD’nin Türkiye’de dahil olmak üzere pek çok ülkeye ithalat kolunda uygulamış olduğu yüzde 25 civarındaki ilave gümrük tarifesinden etkilenerek yüzde 41,3 oranında düşüş göstererek 439 milyon dolara kadar indi.

Vergilerdeki Artış, İhracatta Pek Fazla Etki Etmedi

Söz konusu bu yüzde 41,3 oranındaki düşüşe karşın Amerika’nın totaldeki ihracat dahilindeki payının yaklaşık olarak yüzde 5,2 gibi oldukça alt seviyelerde kalması sebebi ile totaldeki ihraç çelik ürünleri, Amerika tarafından verilen ek gümrük vergisi kararından pek fazla etkilenmedi.

Öte yandan 2015 yılında bu yana elde edilen veriler göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye çelik ürünlerinde kümülatif olarak 68,6 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirirken, bahsi geçen bu miktarın yüzde 8,6’sına tekabül eden 5,9 milyar dolarlık bölümü Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirildi.

Ayrıca ABD Başkanı Trump tarafından verilen, Türkiye’nin ithal ettiği alüminyum ürünleri ek gümrük vergisinin yüzde 20’ye çıkarılması kararında da, her iki tarafın durumu ticari açıdan hemen hemen aynı durumda görünüyor.