Moody’s’e 16,25 Milyon Dolar Ceza

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s Investors Service’e, kredi derecelendirme notlarını tutarlı uygulama ve tanımlama ile birlikte iç kontrollerde meydana gelen aksatmalar nedeniyle 16,25 milyon dolar değerince ceza kesti.

Moody’s’in Amerika’daki konut ipoteğine dayalı menkul kıymetler (RMBS) derecelendirmesinde kullandığı modellerin bulunduğu iç kontrol aksaklıklarının giderilmesi kapsamında 15 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği açıklandı. Aynı amanda iç kontrollerin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında bağımsız bir danışmanın tutulacağı belirtildi.

Prosedürlerin Tekrardan Düzenlenmesi Karşılığında 1,25 Milyon Dolar

Kredi derecelendirme kuruluşunun aynı zamanda derecelendirme sembollerine ilişkin politikalarını, iç aksaklıklarını ve prosedürlerini tekrardan düzenlemesi karşılığında 1,25 milyon dolar değerinde ceza ödemesine razı olduğu açıklandı. Aynı zamanda bunun SEC’in eksik derecelendirme sembolleri kapsamında kestiği ilk cezası olduğu belirtildi.

SEC Moody’s’in 2010 senesi ilce 2013 senesi arasında ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin derecelendirmesinde kullanılan modeller kapsamında iç denetimleri kurma ve uygulamasına ilişkin başarısız kaldığı da ayrıca belirtildi. SEC’in Moody’s’e karşı suçlaması, ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin gündeme geldiği 2008 krizinden 10 sene sonra geldi. Bahse konu kriz sonrasında yatırımcılar ve hükümetler tarafından eleştiri alan Moody’s’in yatırımcıların yatırımı hakkında önemli olan kredi notuna ilişkin yanlış karar vermesi de dikkatleri çekti. 49 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkan Moody’s menkul kıymetlerde 650’den fazla notunda düzeltme gerçekleşti.