TÜİK, Mayıs Ayına İlişkin Tüketici Güven Endeksi Verileri Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı döneminde ait tüketici güven endeksi verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre mayıs ayından tüketici güven endeksi nisan ayı dönemine göre yüzde 2,1 oranında artış meydana geldi. TÜİK ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın birlikte hazırlamış olduğu anket sonuçlarına göre nisan ayı döneminde 71,3 puan değerinde olan tüketici endeksi mayıs ayı döneminde 77,8 puan değerinde gerçekleşti.

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Arttı

Hanenin maddi durum beklentisine bakıldığı zaman aynı dönemde yüzde 1,4 oranında artış meydana gelerek 92’ye çıktı. Söz konusu artıştan sonra önümüzdeki 1 yıllık zaman zarfında hanenin maddi durumunun çok daha seviyelere geleceğinin bekleyenleri oranında artış meydana gelmesi etken oldu.

Genel Ekonomik Durum Beklentisi Yükseldi

Genel ekonomik durum beklentisine bakıldığı zaman ise mayıs ayı döneminde yüzde 4,5 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bu artış ile ekonomik beklenti endeksi 96,2’den 100,6 seviyesine yükseldi. Bahse konu artış ile önümüzdeki 1 yıllık zaman zarfı içerisinde ekonomik beklenti endeksinin durumunun çok daha iyi olacağı konusunda beklentisi olanların oranı nisan ayı ile kıyaslandığı zaman yükseldiğini göstermekte.

İşsiz Sayısı Beklenti Endeksi Yüzde 3 Yükseldi

Ülkemizdeki işsiz sayısındaki endeks değerlerine bakılığında ise mayıs ayı dönemini nisan ayı ile kıyaslandığında yüzde 3 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bu artış işe işsiz sayısı beklenti endeksi 75,3 seviyesinde gerçekleşti.

Son olarak ise tasarruf etme ihtimali endeksine bakıldığı zaman mayıs ayında yüzde 6,9 oranında düşüş meydana geldi. Nisan ayı döneminde 25,1 olan endeks değeri mayıs ayında 23,3 puan değerinde düştü.