Türkiye’nin Birinci Çeyrek Büyüme Rakamları Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ocak – Mart dönemi arasında gerçekleşen gayrisafi yurtiçi hasıla verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre bahsi geçen dönem içerisinde Türkiye ekonomisinin elde ettiği büyüme oranı yüzde 7,4 oranında gerçekleşti.

Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyrek döneminde beklentilerin üzerinde bir büyüme yaşadı. Yüzde 7,4 olarak açıklanan büyüme rakamlarında en yüksek artış yüzde 10 ile ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmetlerinin faaliyetlerinin toplamı olarak belirlenen hizmetler sektörü yer aldı.

2017 yılının son çeyrek dönemindeki büyüme oranı yüzde 7,3 olarak açıklanmıştı. Türkiye ekonomisi, 2018 yılının ilk çeyrek döneminde de yüzde 7,4 oranında büyüme elde etmeyi başardı. Anadolu Ajansı’nın 2018 yılı 1. Çeyrek Büyüme Beklenti Anketi sonuçlarına göre ilk çeyrekte beklenen büyüme oranı yüzde 6,9 idi.

Gayrisafi yurt içi hasıla tahmini, 2018 yılının ilk çeyrek döneminde cari fiyatlar eşliğinde yüzde 21,9 seviyesinde artış gösterip, 792 milyar 691 milyon Türk Lirası seviyesine ulaştı. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında ise tarım sektörü yüzde 4,6 oranında, sanayi sektörü yüzde 8,8 oranında, inşaat sektörü yüzde 6,9 oranında yükselme yaşarken, hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 10 seviyesinde büyümeyi başardı.

Aynı dönem içerisinde devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,4 seviyesinde artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 9,7 düzeyinde bir artış gösterdi. 2018 yılının ilk çeyrek dönemi ile bir önceki yılın ilk çeyrek dönemi kıyaslandığında zincirleme hacim endeksindeki artış da yüzde 11 düzeyinde oldu. Mal ve hizmet ihracatının hacim endeksi ise yüzde 0,5, ithalatı ise yüzde 15,6 düzeyinde artış gösterdi.