Ucuz Et De Zamlanacak Mı?

Geçtiğimiz ay başında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın girişimi sayesinde hayata geçirilen ucuz et projesi, zam kurbanı olacak!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, marketlerde gerçekleştirilen ucuz et satışı ile alakalı piyasaların artık durumu kavradığını, tüketicilerin memnuniyetlerinin yükseldiğini, satıcıların piyasalardaki hareketliliğe şahit olduğunu ifade etti. Et fiyatlarının en fazla 50 kuruş zamlanacağını dile getiren Fakıbaba, ucuz et uygulamasının akıbeti konusunda açıklamalarda bulundu.

14,5 Türk Lirası’ndan satılan ucuz kıymanın 15 Türk Lirası’na, 15,5 Türk Lirası’ndan satılan kuşbaşı etin de 16 Türk Lirası’na çıkabileceğini ifade eden Bakan Fakıbaba, bu zammın girdinin durumuna göre belirleneceğini, artık piyasanın belli olduğunu, girdide artış olursa zammın kilogram başı 50 kuruş olarak uygulanabileceğini ifade etti.

Fiyatların azalıp, girdilerin de azalması ile fiyatların 13,5 Türk Lirası’na dahi düşebileceğini ifade eden Bakan Fakıbaba, girdilerin hesabının yapılması gerektiğini, üreticilerin de lafının dinlenmesi gerektiğini ifade etti. Et fiyatlarının daha da düşmesi için yağışların iyi olması, otun artması, meralarda bolluk yaşanması gibi etkilerin gözükmesi gerektiğini belirten Fakıbaba, et piyasalarının artık oturduğunu kaydetti.

Zaman içerisinde ucuz et satışı işleminin tamamen kaldırılabileceğini, ihtiyaç kalmaması halinde bu durumun geçerli olacağını, ihtiyaç olması halinde de tekrar girişin mümkün olduğunu ifade etti. Marketlere hiç karışmadan, et fiyatlarının bu sistemde kalabilmesi için çalışmalar yapıldığını, bakanlık olarak görevin regüle etmek olduğunu, sadece bu olayın mevcut olduğunu ifade etti. Üretici ve tüketici dengesinin korunması gerektiğini belirten Bakan Fakıbaba, alıcıyı zor durumda bırakmadan, üreticiyi düşünerek 25 – 50 kuruş bandında bir zammın gündeme gelebileceğini ifade etti.