Et Fiyatları Düşecek Derken Ciğer Fiyatları Yükseldi!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ucuz et projesi kapsamında kıyma ve kuşbaşı etlerin fiyatları düşürülmüştü. Lakin bazı bölgelerde sakatat ve karaciğer bulmakta zorluk yaşayan kasaplar, fiyatlara zam yapmak zorunda kaldı.

2016 yılında kilosu 20 Türk Lirası’ndan satışa sunulan karaciğerin günümüzdeki fiyatı 40 Türk Lirası’na kadar ulaştı. Yani ciğer fiyatları yüzde 100 oranında zam yedi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Trabzon Kasaplar ve  Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz, bu problemin ana kaynağının ithal et olduğunu, kesimlerin yurtdışından getirilmesi sebebi ile sakatat ve ciğerlerin Türkiye’ye ulaşmadığını, bu yüzden bu alanlarda önemli bir yokluğun yaşandığını ifade etti.

Et ithalatı öncesinde Trabzon’da ciğer fiyatlarının 20 Türk Lirası seviyesinde seyrettiğini ifade eden Korkmaz, ithal et alınması sonrasında karaciğer fiyatlarının bu durumdan olumsuz etkilenerek, bulunmaması sebebiyle 40 Türk Lirası’na kadar çıkarak ikiye katlandığını ifade etti. Et fiyatlarının dahi üzerine çıkan ciğer fiyatlarının korkunç olduğunu dile getiren Korkmaz, bu problemin sadece Trabzon merkezli değil, ülke genelinde baş gösteren bir problem olduğunu kaydetti.

Özellikle karkas eti ve lop et ithalatının başlaması ile birlikte sakatat ve ciğer temin etme konusunda büyük problemlerin ortaya çıktığını aktaran Korkmaz, et ithalatı konusunun gereksiz olduğunu, yurtdışından gelen et yerine direk olarak hayvan ithalatı yapılmasının daha mantıklı olduğunu, bir miktar canlı hayvanın yakın dönemde alındığını, lakin bu hayvanların da karkas olduğunu, bu yüzden sakatat sıkıntısının devam ettiğini dile getirdi.

Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin er ise geçmişte satılmaması sebebiyle çöpe atılan sakatatların ve ciğerlerin şimdi parasını ödeyeceklerin dahi bulamadığını dile getirdi.