Vatandaşı Sevindirecek Haber Geldi: Akaryakıta ÖTV İndirimi Geliyor!

Araç sahiplerini ve çiftçileri sevindirecek haber hükümetten geldi. Hükümet, bir türlü düşmek bilmeyen benzin ve motorin fiyatları için düğmeye bastı. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’de indirim yapılarak benzin fiyatları 5,5 TL’ye kadar çekilecek!

Türkiye ekonomisinin canlanması için hükümet düğmeye bastı. Bazı ürünlerde ÖTV indirimine gitmeye hazırlanan hükümet, bu ürünler arasına benzin ve motorini de alarak milyonlarca araç sahibinin rahat bir nefes almasını sağlayacak.

Benzinin litresinden alınan ÖTV fiyatı 2,37 Türk Lirası’na tekabül ediyor. Motorin fiyatlarında litre başı ödenen ÖTV ise 1,79 Türk Lirası’na tekabül ediyor. 2017 yılında elde edilen 536 milyar Türk Lirası tutarındaki vergi gelirinin yüzde 12’lik dilimi, akaryakıt fiyatlarına uygulanan ÖTV’lerden elde edildi. Bu rakam 63 milyar 602 milyon Türk Lirası olarak kayıtlara geçti. Rakamın bu denli büyük olmasının önemli bir etkisi de KDV hesabı yapılırken, ÖTV’nin de KDV’sinin ödenmesi. Bu durumda vergi yükü, akaryakıt fiyatlarında yüzde 50’ye yaklaşıyor.

Türkiye’de 2017 yılında tüketilen toplam benzin miktarı 2 milyar 973 milyon litre olurken, motorin miktarı da 28 milyar 598 milyon litreye denk geliyor.

2017 yılında benzinden elde edilen ÖTV geliri 7 milyar Türk Lirası olurken, motorinden elde edilen ÖTV geliri 51,2 milyar Türk Lirası’na tekabül ediyor. Toplam akaryakıt ÖTV geliri 58,2 milyar Türk Lirası olurken, 11 milyar Türk Liralık ek ÖTV geliri de doğalgaz ve diğer ürünlerden elde ediliyor.

Hükümet tarafından yürütülen çalışmaların sonuçlandırılması ile birlikte beklenen ÖTV indirimi gelirse, ÖTV’de yaşanan düşüklük ile birlikte KDV oranlarının da düşeceği için, beklenenden daha büyük bir etki yaratılacak. ÖTV’de yüzde 20 oranında bir indirim olursa, bu rakam benzin için 56 Kuruşluk, motorin için de 42 kuruşluk bir indirim haline gelecek. Eğer indirim yüzde 10 düzeyinde olursa, bu durum benzin fiyatlarının 27 kuruş, motorin fiyatlarının da 10 kuruşluk bir indirim almasına ortam yaratacak.