Yoksulluk Sınırı 5.000 TL’nin Üzerinde!

Türk-iş tarafından,  Ekim ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması sonuçlarını açıkladı.

Açıklanan araştırma sonuçlarına göre, Eylül döneminde 4 kişiden oluşan bir ailenin sağlıklı, düzenli, yeterli ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcamalarını tanımlayan açlık sınırı bin 544 Türk Lirası olarak açıklandı.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, sağlık, eğitim ya da benzeri ihtiyaçlar için yapılması gereken zorunlu harcamaları kapsamında tanımlanan yoksulluk sınırı ise 5 bin 30 Türk Lirasına yükseldi.

Eylül dönemi için bekar bir çalışanın yaşamak için yapması gereken harcamaların tutarı ise bin 927 lira 10 kuruş olarak hesaplandı. Ankara’da yaşayan ve 4 kişiden oluşan bir ailenin yapması gereken gıda harcamalarının asgari tutarı ağustos dönemindeki yapması gereken harcama tutarı ile kıyaslandığı zaman yüzde1,43 oranında artış gösterdi.

Süt, peynir ve yoğurt grubundaki ürünlerin fiyatlarında eylül döneminde artış meydana geldi. Günlük tüketimleri bir hayli çok olan bu ürünlerde meydana gelen fiyat artışı mutfak harcamalarını artıran önemli bir unsur olarak açıklandı.

Tavuk, et, balık, sakatat ya da bakliyat ürünlerinin yer aldığı grupta ise yapılacak ithalat ile birlikte terbiye edilmesi beklenen et fiyatı genel itibari ile değişiklik göstermedi. Ağustos dönemi ile kıyaslama yapıldığı zaman kıyma et kilogram fiyatında artış meydana geldi. Bunlara nazaran kuşbaşı fiyatlarında ise tam tersine düşüş gözlemlendi. Balık fiyatları incelendiği zaman ise herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi. Yumurta tane fiyatında azalma olmadı, bakliyat ürünleri içerisinde yer alan nohutun fiyatı ise eylül döneminde yine yükseldi, diğerlerinde ise herhangi bir değişiklik gözlemlendi.

Yaş sebze-meyve fiyatları incelendiği zaman mevsim ürünlerinin genel olara pazarda bulunması ile birlikte nispeten de olsa bu ay içerisinde azalma meydana geldi ve mutfak harcamasını bir nebze de olsa rahatlattı.