Zeybekci: Ekonomide Gurur Duyacak Havadayız!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin ekonomik durumu, ekonomi alanındaki gündemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Zeybekci, açıklamalarında ‘Ekonomide gurur duyacak havadayız!’ dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan faiz yarışını sonlandırma çağrısı için neler yapılacağı hakkında bilgiler verdi. İlk etapta mevduat faizinin içerisinde neler olduğuna bakılması gerektiğini aktaran Zeybekci, ana etkenin bankanın kârı ve kamunun üzerindeki maliyetlerine karşılık gelen oranları olduğunu aktardı.

İhracat, istihdam, büyüme, sahip olunan kapasite ve güven endekslerine göz atıldığında ekonomide gurur duyulacak bir hava olduğunu belirten Bakan Zeybekci, kamu olarak mevduat faizinin yüksek olma sebeplerinin incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Yüzde 16 ila 17 oranında uygulanan kredi faizlerine ek olarak mevduat faizlerinde yüzde 12’lik bir uygulama olduğunu hatırlatan Zeybekci, aradaki 4 – 5’lik oran içerisinde bankaların kârı olduğunu, bankaların faiz oranlarını neden indirmediği konusunda bankalarla uyumlu çalışma yapılarak çözülebileceğini aktardı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bankalar Birliği ve Merkez Bankası ile oturup, görüşülmesi gerektiğini aktaran Zeybekci, neler yapılması gerektiği konusunda ortak bir karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

Zeybekci, açıklamalarında aynı zamanda önümüzdeki 10 yıllık süreç içerisinde enerji üretiminin 2 katına çıkartılmasını hedeflediklerini, yaklaşık 100 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı yapılırken, bu yatırımlarda kullanılan teknolojilerin de yerli olarak üretilmesi konusunda destek sağladıklarını ifade etti.

Hem rüzgar, hem de güneş enerjisi teknolojilerinde yerli üretimlere önemli destekler sunulduğunu aktaran Zeybekci, 2018 yılı itibariyle yerlilik oranının yüzde 70 ila 80 seviyesine çıkacağını ifade etti.