Altın Hesapları ve Bilinmesi Gerekenler

Ekonominin gelişmesiyle insanların para harcama alışkanlıkları değişse de tasarruf ve birikimden asla vazgeçmemişlerdir. Ancak birikim yapma şekilleri değişiklik göstermiştir.

İnsanlar ekonomik olarak kendilerini güvende tutmak ve herhangi beklenmeyen bir olayın yaşanmaması durumuna önlem olarak maddi zorluk çekmemek adına birikim yapmaktadırlar. Eski zamanlarda tasarruflarla sağlanan birimler yastık altında saklanarak tamamen ekonomi dışında tutulmuştur. İktisadi olarak da dolaşıma girmeyen paranın ekonomiye ciddi zararları vardır. Çünkü piyasayı da görünmeyen para akışları vardır ve üretim kadar tüketim yapılmazsa ekonomi bir noktada tıkacaktır.

Birikim yapmanın birçok yolu vardır. Birçok insanlar bankalar yardımıyla yatırımlarını değerlendirmektedir. Bankalarda bu konularda müşterilerine birçok seçenek sunmaktadır. Banka müşterisi değerlendirmek istediği parasını bankanın ona sunduğu ve kendisine en uygun bulduğu seçenek ile değerlendirmektedir. Bunlardan en çok kullanılan birikim hesabı ise altın hesaplarıdır.

Altın hesaplarının varlığı geleneksel yöntemler ve kültürel alışkanlıkla gelen yastık altında biriktirmeye farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Altın hesabı açmak isteyen bir kişi bu taleple kendi şartlarına en uygun gördüğü bankaya gidip bir müşteri temsilcisine talebini ileterek işleminin gerçeklemesini sağlayabilir. Veya banka müşterisi internet bankacılığı kullanıyorsa altın hesabı açma işlemini gerekli banka şubesine gitmeden bile halledebilir.

Birikimi yapılan altınların banka hesabında tutulması hem güvenlik açısından hem de faiz getirisi açısından avantajlıdır. Yastık altında biriktirilen altının eskime payı ve en önemlisi de herhangi bir hırsızlık olayında çalışma riski vardır. Ancak birim altınlarının banka hesabında tutulması otomatik olarak eskime ve çalınma riskini ortadan kaldırmaktadır. Diğer bir önemli nokta ise altın birikiminden faiz getirisi kazanmaktır. Bankadan bankaya değişiklik gösterse de altın miktarının değeri kadar olan anapara miktarından hesabınıza faiz getirisi eklenecektir.

Altın hesabında dikkat edilmesi gereken nokta ise piyasadaki altın fiyatlarının değişimidir. Altın fiyatlarında oluşan dalgalanmalar oldukça önemlidir. Altın hesabı sahibi olan banka müşterisi altın hesabı yatırımı yaparken satın alma anında altının birim fiyatının düşük olduğundan emin olmalıdır ve bozdurma işlemi yapmaya karar vermesi durumunda altınlarını alış fiyatından düşük bir fiyata bozdurmamalıdır.