Arsa Kredisi Nedir? Kimler Arsa Kredisi Çekebilir?

Arsa kredisi, aslında konut kredisi ile benzer nitelik taşıyan bir kredi olmak ile birlikte bankalar tarafından genellikle 60 aya kadar vade imkânı tanır. Tıpkı konut kredisinde olduğu gibi, satın alınması hedeflenen arsa üzerine ipotek tesisi gerçekleştirilir ve temin edilecek arsa kredisi için ekspertiz raporunda belirlenen değer baz alınır.

Bazı bankalar arsa kredisi aşamasında yatırım hedefi güdüldüğü için ekspertiz değerinin yüzde 50’sine kadar kredi sağlamaktadır. Eğer alacağınız alan arsa değil de tarla ise, bu aşamada bankaların zirai kredilerini incelemenizde fayda olacaktır. Çünkü işletme maksatlı alınan tarlalar ile mülk inşaası veya yatırım maksadı ile alınan arsalar arasında büyük bir statü farkı vardır.

Bankalar arsa kredisi kullandırma aşamasında iki farklı uygulamada bulunurlar. Bu uygulamalardan bir tanesi ve en yaygın olanı, satın alınması planlanan arsanın, bankanın şubesi ile aynı ilçe sınırları içerisinde bulunmasıdır. Bu, bankaların konuma olan hakimiyetlerini artırarak, yorumlama güçlerini kuvvetlendireceği için bankalar tarafından oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Diğer uygulama ise, satın alınması planlanan arsanın imarlı olmasıdır. İmarı bulunmayan bir arsanın ekspertiz bedeli hesaplaması yapılamayacağı için, bu arsa için bir kredi kullanılması da pek olanak dahilinde değildir.

Eğer arsak kredisi sayesinde bir arsa satın alıp, ilerleyen dönemlerde kredi borcu bitince de bir konut inşaasına başlamak istiyorsanız, ilk etapta birikiminiz ile birlikte arsa kredisinin üzerinde kalan kısmı peşinat olarak hazırlamanız gerekir. Bu durumlarda, eğer sahip olduğunuz bir konut var ise, bankalar konut üzerine de ipotek tesisi gerçekleştirerek, arsa kredinizin ekspertiz değerinin tamamına kredi kullanmanıza da olanak sağlar.