Bankaların Faizlerden Kazancı Dudak Uçuklattı

Bankaların uyguladıkları faiz oranları son derece dikkat çekerken bu süreçte faizlerden elde edilen banka kazançları masaya yatırıldı. Ortaya çıkan rakamların son derece dikkat çekici oldukları belirlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonominin rahatlatılması ve vatandaşların mağdur olmalarını engellemek amacıyla bankalara defalarca seslenmiş ve kredi faizlerinin belirli seviyelere çekilmesi için sert uyarılar yapılmıştı. Bu konuda hükümet cephesinde çalışmalar devam ederken yeni bir araştırma yapıldı. 2017 yılının ilk yarı yılı inceleme altına alındı. İncelemelerin ardından bankaların bu süreç içerisinde kredi faizlerinden 92.5 milyar liralık büyük bir kar oranı elde ettikleri tespit edildi. Ortaya çıkan rakam bankaların kazançlarını da gözler önüne serdi.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ekonomik açıdan ciddi sıkıntılar yaşadıkları belirlenmişti. Bu sıkıntılara rağmen alınan tedbirler ve gösterilen çaba sonrasında yüzde 2.9 seviyesinde büyüyen Türkiye ne kadar sağlam temeller üzerinde olduğunu bu sayede bir kez daha göstermiş oldu. Ekonominin ilerlemesinin bankaların göstermiş olduğu çaba ve çalışmalara bağlı olduğu özellikle belirtilirken Cumhurbaşkanı şartlara göre kredi faizlerinin çok yüksek olduğunu dile getirdi. Bankalara seslenerek faizlerin düşürülmesini istedi. Düşürülen faizlerin günümüz şartları için hala çok ağır olduğu ifade edilmişti.

Yapılan istatistikler sonrasında bankaların yılın sadece ilk yarısı içerisinde elde ettikleri faiz kazançları dudak uçuklattı. 92 milyarın üzerinde ortaya çıkan faiz gelirleri ile birlikte aslında yapılan çağrıların ne kadar doğru olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bankaların gücüne güç katan faiz oranlarını düşürmemek konusunda neden bu kadar ısrarcı oldukları anlaşıldı.