Kredi Notu Ne Kadar Zamanda Güncellenir?

Kredi notu, vatandaşların geçmiş dönemlerdeki finansal işlemleri sonucunda derlenen bir puanlama türüdür.

Geçmiş dönemlerdeki finansal işlemlerin açılımlarını yapacak olursak bunlardan biri ödemelerinizdir. Ödemeleriniz ne kadar düzenli, zamanında ve eksiksiz olursa kredi notunuz da bir o kadar yüksek olur. Bu ödemeler kredi, kredi kartı gibi ödemelerinizdir. Yaptığınız ödemeler asgari tutarın üzerinde gerçekleşen ödemeler gibi borçlarınızı da düzenli yapmanız borcunuza olan sadakati gösterir. Ödemelerinizde bir gün dahi gecikme yaşamanız halinde kredi notunuzda düşüş meydana gelecektir. Buna ek olarak önceki dönemlerde bankalar ile herhangi bir finansal faaliyette bulunmadıysanız kredi notunuz yine çok düşük olacaktır.

Kredi Notu Ne Kadar Zamanda Güncellenir?

Kredi notunun güncellenmesi her ayın 10. günü Kredi Kayıt Bürosu tarafından gerçekleştirilen bir finansal işlemdir. Güncelleme esnasında bulunduğunuz aya ait ödemeleriniz baza alınarak hesaplamalar yapılır. O ay ödemeleriniz düzenliyse kredi notunuz artar, düzensiz olduysa düşer.

Eğer var olan borçlarınızın ödemelerini belirlenen tarihten daha önceki dönemde kapatırsanız, borçlarınız azalırsa, gecikmede olan borçlarınızda ise azalma meydana gelirse kredi notunuz da bu durumdan olumlu yönde etkilenecektir. Bunun tam tersi yani bulunduğunuz ay içinde gerçekleştirmiş olduğunuz kredi yahut kredi kartı ödemelerinde gecikme yaptıysanız, asgari tutarı ödemediyseniz ya da eksik ödediyseniz yahut tamamı kapatmamışsanız ve borçlarınız da yükselişe geçiyorsa kredi notunuzda da azalma olacaktır.

Eğer düşük kredi notuna sahipseniz, tüm ödemelerinizi düzenli ve eksiksiz yaparak 6 ayda artırmanız mümkündür. Ancak bilmeniz gereken en önemli hususlardan biri de kredi notunuz aylık yapılan güncellemelerden bile önemli ölçütte etkilenmektedir. Fakat aylık bazda kredi notu artışları aynı hızda olmamaktadır.