Doğu Karadeniz Bölgesi için 2 Milyon Turist Hedefleniyor!

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm sektörünün değerlendirmesini yaptı.

Onur Adıyaman, Doğu Karadeniz’in geçen yılda 500 bin turist ağırladığını, 2023 yılında ise bu rakamın 2 milyona kadar yükselmesini hedeflediklerini belirtti.

2017 Dubai Arabian Travel Market (ATM) turizm fuarında basına açıklamalarda bulunan Onur Adıyaman, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2010 yılında yaklaşık 30 bin turistin geldiği bilgisini aktardı. Doğu Karadeniz’in 2016’daki turist sayısında büyük bir artış meydana gelerek 500 bine kadar yükselmişti. Onur Adıyaman, 2023 senesi için hedeflerinin 2 milyon turist ağırlamak olduğunu açıkladı.

Uzman ve kurumsal firmaların katılım gösterdiği ATM turizm fuarındaki öngörülerinin direkt olarak satış gerçekleştirmek yerine network oluşturma olduğunu dile getiren Onur Adıyaman, kurumsal ortaklığın geliştirilmesi ile birlikte gezi acentelerinin ortaklığının kurulması olduğunu ifade etti.

Doğu Karadeniz Bölgesi‘nden senelerdir çay, fındık ve benzeri gibi belli ürünlere müstenit olan ekonomik çalışmaların uygulanmasını kayıt altına alan Onur Adıyaman, 2010 yılında kurulan ajansın, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni kalkındıracağını öngördükleri için turizm amaçları arasına koyduğunu ifade etti.

Ulaşım Turizm Sektöründe Önemli!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ulaşımın çok zor olması ve bu sebepten ötürü turizmin hareketlenmesinin beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Onur Adıyaman, bahse konu bölgede daha önceki dönemlerde yalnızca Trabzon Havaalanının olduğunu söyledi. Adıyaman, Trabzon Havaalanının pazarı çok fazla daralttığını,  geçen sene açılışının olduğu Ordu Giresun Havaalanı ile birlikte halen daha inşası devam eden Rize-Artvin Havalimanı ile beraber turizm sektörünün biraz daha büyümesini beklediklerini dile getirdi.

Onur Adıyaman, ajans kurulum aşamaları tamamlandıktan sonra turizm pazarı için bulunması gereken altyapı ile yatırım çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki özel sektör temsilcilerine bu kapsamda bağış desteği verdiklerini, turizm pazarındaki asıl hedeflerinin Körfez ülkeleri olduğunu, tanıtım çalışmalarını Körfez ülkelerinde yoğunlaştıklarını belirtti.

Adıyaman: Turizm Sektöründeki Hedefimiz Daha Fazla Bölgeye Ulaşmak!

Kuvvetli birlikler ile daha kapsamında projeler sonucunda şuanda 30 bin olan turist sayısının yakın zamanda yarım milyona kadar yükseltmek istediklerini söyleyen Onur Adıyaman, Körfez ülkeleri dışında başka bölgelere de yoğunlaşmak istediklerini söyledi.  Adıyaman, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne gelen bölge bölge turist oranlarına bakıldığında yüzde 90 ile yüzde 95’lik oranın Suudi Arabistanlılar tarafından oluştuğunu belirtti.

Adıyaman, Suudi Arabistan ile olan bağların çok daha fazla pekişmesini istediğini, ancak Suudi Arabistan’ın yanında başka bölgelere de yoğunlaşmak istediklerini söyledi. Hedefledikleri bölgeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt olduğunu söyleyen Adıyaman, bunlara ek olarak Kuzey Afrika Bölgesi’nde Tunus ile Cezayir’i, Asya Bölgesi’nde Azerbeycan’ı, İran’ı, Hindistan’ı ve Pakistan’ı hedeflediklerini söyledi.

İlk olarak Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinden başlayacaklarını söyleyen Adıyaman, bu kararı Dubai Arabian Travel Market turizm fuarında aldıklarını söyledi.