Enerji İçeceklerinin Satışında Şok Karar!

Enerji içecekleri üzerinde yapılan çeşitli testler sonrasında zararlı etkilerinin olduğu tespit edilmiş ve bu durumda yeni kararlar alınmıştı. Yeni sistemle birlikte spor tesislerinde, okul kantinlerinde ya da hastanelerde satışının gerçekleştirilmesi yasaklanmış oldu.

Her gün binlerce insanın içtiği, içerisinde enerji veren çeşitli maddelerin bulunduğu ve bu yüzden gün içerisinde enerjiyi toparladığı iddia edilen enerji içecekleri hakkında insan sağlığına zararlı olduğu yönünde çeşitli iddialar gündeme taşınmıştı. Uzmanlar tarafından enerji içecekleri incelemeye alındı ve içerisinde bulunan bazı maddelerin ani kalp durmalarına neden olabileceği için son derece zararlı olduğu ifade edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tüketiminin her geçen gün biraz daha artmış olduğu belirlendiği için yeni bir çalışmanın yapılması zorunlu hale geldi. enerji içeceklerinin üretimi insan sağlığını olumsuz etkilememesi için sürekli olarak denetim halinde bulundurulacak. Üretimi sırasında gerekli tekniklere uygun olarak hazırlanması, işlenmesi, korunması, depolanması ve taşınması gibi tüm işlemler denetimlere tabi tutulacak. Bu denetimler insan sağlığının olumsuz yönde etkilenmesini de engellemiş olacak. Bu çalışma sporcu içeceklerini kapsamadığı için özellikle belirtildi. Enerji içeceği vatandaşlar arasında kabul görmesine rağmen bakanlık tarafından özel beslenme amaçlı gıdalar arasında kesinlikle yer almıyor. İçerisinde bulunan bazı bileşenlerin fazlasını ani kalp durmalarına neden olduğu tespit edildiği için bakanlık tarafından belirlenen miktarlar kullanılacak.

Daha önce kullanılan etil alkol içeceklerin içerisine ek bileşen olarak ilave edilemeyecek. Bu durumda daha doğal ve sağlıklı üretimlerin yapılması sağlanacak. Pazarlanması sırasında da özendirici reklamların kullanılması kesinlikle yasaklanacak. Yapılan uyarılarda alkolle birlikte tüketilen enerji içecekleri hakkında yasak getirilmesi gerektiği belirtilirken vatandaşlara da uyarı yapıldı.