EPDK Düzenlemelere Devam Ediyor! Elektrik Başvuruları Aynı Gün İçerisinde Sonuçlandırılacak!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılacak olan düzenlemeler için çalışmalar devam ediyor. Yapılacak düzenlemeler hakkında edinilen bilgilere göre, elektrik tüketicileri tarafından yapılacak olan satış sözleşmesi başvuruları aynı gün içerisinde sonuçlandırılacak.

EPDK’nın hayata geçireceği yönetmelik düzenlemeleri sonrasında, serbest tüketici konumunda olmayan ve perakende satış sözleşmesi vasıtası ile elektrik satın alan abonelere, zamanında ödemesi yapılmayan borçlarla alakalı yasal süreç için, elektriklerinin fiilen kesilmiş olmaları gerekecek. Aynı zamanda perakende satış sözleşmesi için yapılan başvurular için de çözümlerin 1 gün içerisidne üretilmesi sağlanacak. Başvuru sürecinin eksiksiz olarak tamamlanması ve elektrik dağımı konusuna engel herhangi bir unsurun olmaması halinde elektriğin bağlanması için imar alanı dahilinde olan yerler için 24 saatlik bir süre, imar alanı dışında olan yerler için de 48 saatlik bir süre tanımlaması yapılacak.

Fatura borcu sebebiyle elektriği kesintiye uğramış olan kullanıcıların yeniden elektrik bağlantısının sağlanması da yine bu süre zarfında gerçekleştirilecek. Tüketicilerin kusuru olmadan, sayaçların eksik bir tüketim kaydetmesi halinde, tüketici adına düzenlenen faturalar için esas alınan süre 12 aydan, 180 güne kadar düşürülecek.

Yapılan bir diğer düzenleme de cayma hakkını kapsayacak. Yıllık elektrik tüketim kapasitesi 100 bin kilovatsaatten daha az olan tüketicilerin tamamı, tüketimi düşük serbest tüketici olarak tanımlanacak iken, bu tüketiciler tedarikçiler ile belirli bir süre kapsamında ya da belirsiz süreli olarak anlaşma gerçekleştirebilecekler. Belirlenen bu anlaşma süre kapsamında olursa, bu sürenin tamamlanması öncesinde de tüketiciye en geç 60 gün kala bilgi verilmesi gerekecek.

Elektrik bağlantısının gerçekleşmesi akabindeki 14 gün içerisinde tüketiciler herhangi bir gerekçe göstermeden ve cayma bedeline tabii tutulmadan anlaşmadan vazgeçme hakkına da sahip olacaklar. Güvence bedelleri, sözleşmenin sona erdirilmesi akabindeki 5 gün içerisinde tüketicilere eksiksiz iade edilecek.