Eylül Ayı Otomotiv İhracatına Yaradı

Eylül ayına dair rakamlar açıklanmaya devam ediyor. Otomotiv sektörü de Eylül ayında önemli bir yükselme yaşamayı başardı. 2016 yılının aynı dönemine oranla yüzde 10,9 oranında artış yaşayan otomotiv ihracatındaki rakam 2 milyar 152 milyon Dolar’a ulaştı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan rakamlara göre, Eylül ayı içerisinde gerçekleşen otomotiv ihracatı, tüm sektörler arasından yüzde 19’luk pay ile birlike en fazla pay alan sektörler arasına girdiği belirtilirken, Ocak – Eylül dönemi içerisinde ihracat alanında yüzde 22’lik yaşanan artış ile rakamın 20 milyar 800 milyon Dolar düzeyine ulaştığı kaydedildi.

Eylül ayı içerisinde, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 10,9 oranında artış yaşamayı kaydeden otomotiv ihracatı, Ağustos ayı dışında, 2017 yılının tüm aylarında 2 milyar Dolar seviyesinin üzerinde kalmayı başardı.

Tüm sektörler arasından yüzde 19 oranında pay alarak liderliğini devam ettiren Otomotiv ihracatı, ilk 9 aylık dönem içerisinde de yüzde 22 oranında bir artış yaşayarak 20,8 milyar Dolar rakamına ulaşmayı başardı.

Binek otomobillerin ihracatında yüzde 19,5 oranında artış olurken, yapılan ihracattan elde edilen pay 840 milyon Dolar oldu. Yan sanayi ihracatındaki artış yüzde 9 olurken, ihracattaki payı 795 milyon Dolar, eşya taşımaya mahsus olan motorlu araçların ihracatı yüzde 5 artarak 351 milyon Dolar’a ve son olarak otobüs, minibüs ve midibüsü kapsayan kategorideki artış yüzde 0,1’lik artış yaşayarak 101 milyon dolara ulaşmayı başardı.

Yan sanayi için en fazla ihracat yapılan ülke ise yüzde 10’luk ihracat artışı ile Almanya oldu. İtalya’dan yapılan ihracat yüzde 24 artarken, İspanya’da yaşanan artış yüzde 15, Rusya’da yaşanan artış yüzde 37 ve Slovenya’da yaşanan artış yüzde 257 oranında kayıtlara geçti.