Bankalar Hangi Durumlarda Haciz Yöntemi Başvurur?

Kişilerin tercih etmiş oldukları bankalardan ihtiyaçları olan nakit sıkıntıları gidermek için bankaların kredi kartı veya kredi ürünlerinden yaralanmaları için başvurmuş oldukları bazı kredi seçenekleri vardır. Bunun yanında bankalar kişilerin ilk olarak kredi notlarına bakmaktadırlar. Kredi notlarında en etkili faktörlerden biri de bankalara yapmış oldukları geri ödemelerin sağlıklı bir şekilde ödenmesi sonucunda bankalar kişilere sorun teşkil etmemektedir.

Ödemelerin düzensiz bir şekilde günü gününe yapılmaması durumunda bankalar Merkez Bankası’nın yapmış olduğu özel listede yani kara liste de adlarının geçmesi de söz konusu olmaktadır. Ayrıca borçluların borçlarını ödememesi durumunda bankalar kişilerin borçlarına faiz koyarak ödemelerini zor hale getirebilmektedir. Bu sırada bankalar borçlulara ulaşarak borçlarını ödemeleri için ikaz da bulunurlar. Borçlular hala borçlarını ödememek de ısrar ettikleri durumunda ise icra konusu olmaktadır. İcra konusunda bankalar İcra Müdürlüğü’ne borçlunun durumunu bildirerek aradan çekilirken, araya avukatla birlikte yasal süreç başlamaktadır. Bankaların İcra Müdürlüğüne borçlu hakkında yapmış oldukları bildirim sonrasında süreç avukatla borçlu arasında gerçekleşmektedir. İcra Müdürlüğü bankanın borçlu hakkında yapmış olduğu bildirim sonrasında borçlu tüketiciye yazılı belge göndermektedir. Bu yazılı belge gönderiminin sonrasında 7 gün içerisinde borç miktarının ödenmesi ya da kişi tarafından itiraz edilmesi gerekmektedir.

Ödemenin yapılmaması durumunda ya da kişinin gerçekleştirmemiş olduğu itiraz konusunda ise haciz işlemlerini gerçekleştirmek için başka yol kalmamıştır. Bu aşama sonrasında İcra Müdürlüğü’nde bulunan haciz memurları kişinin evine ya da iş yerine gelerek haciz işlemlerini başlatmaktadır. Borçlu kişinin evinde veya vermiş olduğu adreslerde bulunmaması durumunda kapının açılması ya da kişinin tanıdıkları tarafından kapının açtırılması sonucunda da haciz memurları haciz işlemlerini yapabilmektedir. Haciz memurlarının yasalar içerisinde kişinin belirtilmekte olan mal ve mal malzemelerini alması sonrasında bu süreç tamamlanmaktadır. Son dönemler içerisinde bazı bankalarda gerçekleştirilmiş olan konular içerisinde haciz ile ilgili yer alan konu ise borçlu kişilerin maaşlarına da haciz işlemleri uygulanmaktadır. Çalışan borçlunun sigortalı olarak çalışması durumunda borçlu kişinin direkt olarak maaşına yasalar içerisinde bulunan oranlar üzerinden haciz konarak borcun tahsili söz konusu olabilmektedir.