Gümrük Vergilerine Yapılandırma Müjdesi!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik mutabakata ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. ( Güven Yılmaz - Anadolu Ajansı )

Hem gümrük vergisi borçları, hem de bu borçlara bağlı olarak faiz ve idari para cezaları için yapılandırma yapmak isteyen borçluların 13 Temmuz 2018 günü mesai bitiş saatine kadar gümrük idaresine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Gümrük vergilerinin, gümrük vergilerine bağlı olarak faiz ve idari para cezalarının yapılandırılması için 13 Temmuz 2018 günü mesai bitiş saatine kadar borçluların gümrük idaresine başvuru yapmaları gerekecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 7143 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre gümrük vergileri, idari para cezaları, vergi borcu sebebiyle oluşan faizler, gecikme faizleri, gecikme zamları gibi alacakların tamamı yeniden yapılandırılabilecek. Yapılandırılmadan faydalanılabilmesi için 13 Temmuz 2018 tarihine kadar başvuruların gerçekleştirilmesi gerekecek.

Yapılacak olan yapılandırma, 31 Mart tarihinden önce yükümlülüğü doğmuş olan ve 18 Mayıs 2018 tarihi itibariyle de kesinleşmiş olan, vadesi gelmiş olduğu halde ödenmemiş olan tüm gümrük vergilerini kapsayacak. Aynı zamanda bu gümrük vergilerine bağlı olan faiz borcu yerine de yurt içi üretici fiyat endeksi aylık değişim oranı esas alınarak hesaplanacak olan tutarın ödenmesi halinde de gümrük vergileri için faizlerden, gecikme zamlarından ve bunlara bağlı olarak kesilmiş olan idari para cezalarının tahsil edilmesinden de vazgeçilmiş olacak.

İdari para cezaları için yapılacak olan uygulama ise, mevcut borç stokunun yüzde 50’lik kısmının ödenmesi halinde, kalan kısmın ödenmesi için ise tahsilattan vazgeçilecek.