Türkiye’nin Başı Saadet Zincirleriyle Dertte!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik mutabakata ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. ( Güven Yılmaz - Anadolu Ajansı )

Türkiye’de saadet zincirleri ülkenin gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, saadet zincirlerini tespit ederek gerekli yaptırımları uygulamak adına adımlar atmaya devam ediyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan ve kurucusu Tosun lakaplı Mehmet Aydın’ın yurt dışına kaçmasıyla sayısı yüz binlere vuran mağdurun ortada kaldığı Çiftlik Bank dolandırıcılık sistemi sonrasında piramit yapı içeren, halk arasında ise saadet zinciri adıyla tanınan şirketler üzerinde incelemelere devam ediyor. İlk etapta belirlenen 65 adet şirket için inceleme çalışmaları devam ederken, 18 binden fazla üyesi bulunan ve 16,3 milyon Dolar para toplamış olan Detay Maxinet’in de tespitleri gerçekleşti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan dosya, Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edildi. 6 Ocak 2017 ve 16 Şubat 2018 tarihleri arasında toplamda 18 bin 352 üyeye kavuşan sistemde, bilgisayarları açık bırakma yöntemiyle hiçbir şey yapmadan para kazanma vaadi sayesinde tam 16,3 milyon Dolar para toplandığı belirtildi. Toplanan paranın 5,6 milyon Dolar’lık kısmı üyelere geri yapılmış durumda.

Bilgisayarların açık kaldığı süre zarfında aylık bazda binlerce dolarlık kazanç vaadi sunan sistem, her yeni üye için de bonus para kazanma bonusu sunuyor. SEO çalışmaları ve dijital reklamlar vasıtası ile elde edilen gelirlerin dağıtıldığını belirterek güven aşılamaya çalışan Detay Maxinet’in bu tarz gelir kalemlerinden de 3 milyon 296 bin Dolar’lık bir gelir elde ettiği ortaya çıktı.

Sisteme üye olmuş olan kişilere taahhüt edilmiş olan toplam ödeme tutarı 57,6 milyon Dolar’a ulaşmışken, gerçeklikten uzak olan bir sistem olduğunun raporda ifade edilmesi ile birlikte, Detay Maxinet sisteminin gerçekleşmesi neredeyse imkansız olan kazanç beklentisi eşliğinde ortaya çıkartılmış tipik bir piramit sistem olduğu belirtildi.