Vergi İzahı Yapana Ceza Verilmeyecek!

Vergi kaybına neden olduğu şüphesi ile gözlem altına alınan mükelleflerin bu durumu belgeli olacak şekilde gerektiği şekilde izah etmelerinin ardından herhangi bir incelemenin ya da cezalandırmanın yapılmayacağı belirtildi.

Maliye Bakanlığı tarafından vergi kaçaklarının ve kayıplarının engellenmesi adına sıkı bir denetim çalışmasının yapıldığı ifade edilmişti. Bu süreç içerisinde pek çok vergi mükellefi Maliye Bakanlığı tarafından incelemeye alınmış ve vergi kayıplarına neden oldukları şüphesi ile suçlandıkları ifade edilmişti. Yeni getirilen bir kanun sonrasında inceleme altında olan mükelleflerin bu durumdan kurtulmaları ve haklarındaki soruşturmaların tamamlanması için yeni bir adım atıldığı belirlendi. 1 Eylül tarihinden itibaren hayata geçecek olan yeni sistem sayesinde vergi izahını gerektiği gibi yapan mükelleflerin haklarında ortaya çıkan şüphelerden kurtulabilecekleri öğrenildi.

Vergi kayıplarının oluştuğu ve çeşitli zararlara neden oldukları iddiası ile ortaya çıkan bu tür sorunların ortadan kaldırılması için mükelleflerin ortaya koydukları gerçek belgeler sonrasında herhangi bir vergi zararına neden olmadıklarını ortaya koymaları gerekecek. Vergi zararına uğratmadıklarını ortaya koymalarının ardından herhangi bir problemin kalmayacağı özellikle belirtildi. Bunun ardından haklarında oluşan tüm soruşturmaların bu durumun ardından kaldırılmasına karar verildi.

Uygulamanın hayata geçirilmesinin ardından mükelleflerin işini kolaylaştıracak bazı çalışmalar yapılacak. 15 günlük sürenin ardından vergi beyannamelerinin verilmesi ya da yanlışların tamamlanması sağlanacak. Vergi cezalarına neden olup çeşitli zararlar meydana getiren kişilere ise vergilerini yüzde 20 oranında zamlı ödemeleri konusunda yeni bir yükümlülüğün getirildiği öğrenildi.