İstanbul’a 3 Yeni Baraj!

İstanbul’da, doluluk oranı yaklaşık yüzde 85 oranında olan barajlarda, bir günde yapılan ortalama su tüketimi yaklaşık 3 milyon metreküptür. Melen Projesi, İstanbul’un suyunun garantisi olarak görülüyor ve yıl sonuna kadar bu projenin tamamlanması bekleniyor. Ayrıca bu yıl içerisinde Anadolu Yakasında 2 tane olmak üzere 3 yeni baraj projesi için çalışmalar başlatılacak.

İSKİ verilerine göre, 2012 yılında 2 milyon 385 bin metreküp olan su tüketimi oranı, nüfus oranının artmasıyla beraber 4 yıl içerisinde 615 bin metreküp artış gösterdi. Şuanda ise İstanbul’da yer alan barajların doluluk oranı ise yüzde 85 civarında olduğu görülüyor.

İSKİ Genel Müdürü olan Fatih Turan, bu konu bir açıklamada bulundu. Fatih Turan yaptığı açıklamasında,  Asya Yakasında bulunan İsaköy ve Sungurlu Barajlarının Devler Su İşleri’nin (DSİ) 2017 yılı yatırımı içerisinde yer aldığını belirterek, her iki barajında bu yıl yapım ihalelerine çıkılmasını planladıklarını açıkladı. Avrupa Yakasında bulunan Karamandere Barajının ise, planlama çalışmalarının halen daha devam ettiğini de açıkladı. Ayrıca Rezve Deresi’nden bir yıl içerisinde 235 milyon metreküp su almaya planladıklarını belirten Fatih Turan, orada bulunan doğaya ve güzelliklere zarar vermeden 4 metre çapında, 41 metre uzunluğunda bir tünel oluşturularak, bu yolla suyu taşımayı düşündüklerini açıkladı.

Tüm bunların yanında Fatih Turan Melen Projesi’ne de değinerek, İstanbul’a 190 kilometrelik bir mesafeden su taşıyan bu projenin, bu yılın sonlarına doğru tamamlanmasını beklediklerini ve ayrıca Melen gibi İstanbul ile Bulgaristan sınırında yer alan Rezve (Mutlu) Deresi’nden bir yılda ortalama 235 milyon metreküp su almaya planladıklarını da açıklamalarına ekledi.