İsveç’ten Vatandaşlarına Tatil Sınırlaması!

İsveç hükümeti, tatil seçeneğini Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin dışında kalan ülkeler yönünde tercih eden vatandaşlardan resmen ceza gibi vergi uygulaması geliyor!

İsveç hükümeti, hava taşımacılığının sebep yarattığı karbon salınımını sebep göstererek, meclis gündemine sunacağı ek havalimanı vergisi ile alakalı olan yasa tasarısı Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de turizm sektöründe endişe yarattı.

İsveç hükümeti, hava taşımacılığında ortaya çıkan karbon salınımını bahane göstererek, meclise bir yasa tasarısı sundu. Bu yasa tasarısında Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde tatil yapmak isteyen İsveçli vatandaşlara ek vergi uygulaması yer alıyor.

Tasarının Örnek Alınması, Ciddi Bir Turist Kaybına Sebep Olur

İsveç hükümeti tarafından meclise sunulacak olan yasa tasarısı, hava yolu taşımacılığı esnasında uçaklar tarafından atmosfere salınan karbonun hava kirliliğine ultra bir etki yaratmasından kaynaklanıyor. Hava kirliliğine tedbir olması bakımından Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerden farklı ülkelere seyahat eden vatandaşlara ekstra vergi uygulaması yapmayı planlayan İsveç hükümeti, turizm sektöründe endişeye yol açtı.
DETUR CEO’su olan Firuz Bağlıkaya, bahsi geçen yasa tasarısının diğer Avrupa ülkeleri tarafından örnek olarak alınması ve uygulamaya koyulması halinde turizm sektörünün ciddi bir sorun yaşayacağını ve kan kaybedeceğini dile getirdi. Şimdilik sadece İsveç ile sınırlı olan bu çalışmanın yaygınlaşması halinde, ilk etapta İskandinav ülkeleri, sonrasında ise tüm Avrupa Birliği ülkelerinin bu uygulamayı örnek olarak kabul ederek uygulamaya geçmesi, kaçınılmaz bir gerçek olur.