Karşılıksız Çek Durumunda Neler Yapılır?

Zaman ile birlikte ekonominde gelişmesiyle insanlar ve kurumlar arasındaki alışveriş artmıştır. İnsanlar yaşamlarını devam ettirebilmek için isteklerinden önce ihtiyaçlarını karşılamak zorundadırlar. Bu sebeple aralarında alışveriş yapmaktadırlar. Bu alışverişlerde birincil olarak değişim aracı paradır.

Para birimleri farklılaşsa da ürün veya hizmet satın alınması durumunda karşılığında belirlenen kadar ödeme yapılmak zorundadır. Ancak makro şekilde hareketli olan bu piyasada doğal olarak çok yüksek meblağlar söz konusudur. Özellikle kişisel ihtiyaçlardan ziyade kurumlar arası yapılan ödemeler bir hayli yüksek rakamlar ile gerçekleşmektedir. Bunun gibi yapılan bir ödemede kişinin ya da kurumun bu yüksek olan para miktarını tek tek banknotlar ile ödemesi beklenemez. Kredili olarak ödeme, banka hesabına havale, banka hesabına EFT ya da çek yazmak gibi yöntemler yüksek miktarda paralar ile işlem yapanların tercih ettiği yöntemlerdir.

Diğerleri ile kıyaslandığında en güvenilmez olarak algılanan yöntem çek yazmadır ancak yazılan bir çekin karşılıksız çıkmaması için düzenlenmiş birçok yasal yaptırımlar vardır. Karşılıksız çek yazmanın icra ve hapis cezası gibi ciddi yaptırımları vardır. Çek kanunlarına göre kişiye verilen çek karşılıksız çıksa bile ilgili banka kişiye belli bir miktarını ödemek zorundadır. Banka kişiye bu tutarı ödedikten sonra aldığı çek karşılıksız çıkan kişi çeki ile birlikte kalan tutarı tahsil etmek amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığına başvurabilir.