Kredi Kartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kredi kartları, istesek de istemesek de hayatımızın her alanında yerini almış durumda. Bilinçsiz kredi kartı kullanımının her geçen gün azaldığı günümüzde bu azalışa rağmen kredi kartları üzerinden müşteriler ve bankaların ilişkilerinde yaşanan sorunlar da bitmiyor. Burada elbette güncel düzenlemelerin takip edilememesinin yanı sıra kredi kartlarının kullanımında tüketicilerin de bazı haklarını bilmemesi söz konusu.

Kredi Kartı Aidatı Hakkında Önemli Bilgiler

Kredi kartı aidatı, müşteriler ile bankaların arasını açan başlıca konulardan. Bu konuyla ilgili en çok kafa karışıklığı yaşanan noktaları ve soruları şöyle derleyebiliriz:

  • Kredi kartı aidatı yasal mı? En çok merak edilen bu sorunun cevabı: Evet, sözleşme üzerinde beyan edildiği sürece kredi kartı aidatı bankaların yasal olarak aldıkları bir kalem.
  • Kredi kartı aidatı ödememek için neler yapılabileceği merak konusu. Yapılan son düzenleme ile bankalar, yasal olarak yıllık üyelik ücreti almadıkları en az birer kredi kartı ürünü sunmak zorundalar. Yeni kredi kartı başvurusu yaparken bu ürünleri seçebilir ya da mevcut karınızı, aidatsız bir kart ile değiştirebilirsiniz.
  • Aidatsız kredi kartı değişiminde limitinizi aynı tutmak zorunda olan bankaların, aidatsız kredi kartı ürünlerinde bazı avantajları ve hizmetleri kıstığını veya kaldırdığını unutmayın.
  • Kredi kartı aidatını geri almak isteyenlerdenseniz Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemelerine 10 yıllık geriye dönük başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Bankaların kart aidatları ile ilgili tutarlar, tahsil edilecek dönemden bir önceki ay hesap özetinde müşteriye bildirilmek zorunda. Bu tutarlar TÜFE’nin 1,2 katına kadar alınır, bunun üzerindeki kesintiler için bankalar sizden onay almak zorunda.
  • 180 gün süreyle hareket görmeyen kartlar hareketsiz kabul edilerek ücret alınamaz. Kullanılmayan kredi kartı aidat kesintisi, borçlandırma usulüyle biriktirilir ve kullandığınız an birikmiş olarak sizden alınır.