Kırsal Kalkınma için 8 Bin 789 Başvuru Alındı!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı, IPARD 2. döneminin birinci projesine 8 bin 789 adet başvuru aldıklarının bilgisi aktardı.  Bu başvurulardan 639 adetini projeyi desteklemek için seçtiklerini söyleyen Ahmet Antalyalı birinci çağrı kapsamında 16 adet sektöre destek çıktıklarını ve 853 milyon Türk Lirası hibeyi vatandaşlara kullandırtmaya başladıklarını söyledi. Antalyalı yaklaşık olarak 1,4 milyar lira tutarında yatırımın meydana geleceğini söyledi.

IPARD desteklerinde ikinci döneme başlayan TKDK, birinci çağrı kapsamında ilk imzalar atıldı. 2014 ile 2020 yılları arasında ikinci uygulama dönemi kapsamındaki tarım sektörü ile kırsal alanların sürdürülebilirlik kalkınması için destek verilen sektörlere yeni sektörler eklenip, hibe oranlarında artışa gidildi.

Basına sözlü açıklamalarda bulunan Ahmet Antalyalı, yapılan hibeler ile 2,3 milyar avro tutarında yatırım yapıldığını , programların bitiminde ise 57 bin kişiye istihdam olanaklarının sağlandığını söyledi. Ahmet Antalyalı, 10 bin 650 bin yatırımcı ile sözleşme imzaladıklarını ifade etti.

Ahmet Antalyalı, 5 sene içerisinde ortalama olarak 1 milyar 45 milyon avro değerinde tutarın yararlanıcılar ile buluşturulacağını söyledi. Şuanda yararlanıcı sayısının 20 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Ahmet Antalyalı istihdam sayısında da artış hedeflediklerini, bu artışın ise 110 bin olduğunu söyledi.

IPARD 2‘nin birinci proje çağrısında toplamda 8 bin 789 adet proje başvurusu aldıklarını söyleyen Ahmet Antalyalı, bu projelerden 639 tanesini destek vermek için seçtiklerini, tüm projeleri seçemediklerini ancak tüm projeleri seçmek istediklerini, kaynakların sınırlı sayıda olduğunu, isteklerin ise sınırsız olduğunu söyledi.