Konut Sektöründe Krizi Fırsata Çevirmenin Tam Zamanı!

2017 yılında konut sektörüne uygulanan teşvik ve desteklerin sona ermesi ile birlikte, sektörün üzerine adeta kara bulutlar çöktü. Hızlı bir yükseliş eğilimi gösteren döviz kurları da, bu kara bulutları çoğaltıcı etki yarattı. Lakin, malzeme fiyatlarında yaşanan büyük artış, ağırlıklı olarak konut fiyatlarına yansıtılmadı. Barış İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyüz, konut sektöründe herhangi bir balon etkisinin bulunmadığını, sektör için krizi fırsata çevirmenin tam zamanı olduğunu ifade etti.

Açıklamasında inşaat maliyetlerinde yıllık ortalama yüzde 55 ila 60 civarında bir artış olduğunu dile getiren Akyüz, son 18 aylık süreçte sadece demirin yüzde 145 oranında, hazır betonunsa yüzde 27 oranında bir zamanlama yaşadığını, lakin son 1 yıldır konut fiyatlarında neredeyse hiçbir zamlanmanın yapılmadığını belirtti.

2017 yılının Ocak ayın yüzde 0,95’lerde seyreden konut kredisi faiz oranlarının 2018 yılı Şubat ayı itibariyle son 8,5 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 1,59 seviyesine ulaştığını, konut kredisi maliyetlerinin 1 yıllık süreçte yüzde 10 düzeyinde bir artış yaşadığını, 100 bin Türk Lirası tutarındaki bir konut kredisi için bir önceki yıla oranla 17 bin Türk Lirası daha fazla geri ödeme yapıldığını belirtti.

Yükselen faizin ve yükselen kurların, başta demir fiyatları olmak üzere üretim maliyetlerini önemli ölçüde yükselttiğini belirten Akyüz, bu sorunlara çözüm üretilmemesi halinde satış rakamlarının daha da yavaşlayacağını belirtti.

Banka kredili konut satışlarının bir önceki yılın ilk 3 ayına oranla 2018 yılında 35 bin 710 adetlik bir düşüş yaşadığını belirten Akyüz, bu düşüşün markalı konut üreticilerinin şirket içi kampanyalar düzenlemeye ittiğini, 60 aya varan vadeler eşliğinde senetli konut satışı gerçekleştirildiğini, şirketlerin maliyetlerinin yükselmesine rağmen bunun konut fiyatlarına yansıtılmadığını, inşaat sektörünün gösterdiği çabaya bankaların da destek sunması gerektiğini ifade etti.