Sağlık Sektörüne Dev Ceza!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sağlık sektöründeki özel firmaları ilgilendiren önemli bir açıklamada bulundu. Tüketicilere yönelik ‘aldatıcı reklamlar’ için hem durdurma, hem de idari para cezalarına karar verildiğini aktaran Tüfenkci, firmaların sağlık mevzuatı içerisinde yer alan reklam yasağını ihlal ettiğini aktardı.

2017 yılının ilk 9 ayı içerisinde sağlık sektöründe tüketiciyi aldatmaya yönelik uygulanan 127 farklı reklam için durdurma kararının alındığını aktaran Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 36 farklı reklama ise toplamda 1,8 milyon Türk Lirası tutarında idari para cezasının kesildiğini aktardı.

Aldatıcı olan reklamların, doğal tedavi uzmanı, profesyonel masör, tedavi uzmanı, bioenerji uzmanı, reiki master gibi uzmanlar ile hastaları aldatmaya yönelik olarak uygulandığını kaydeden Bakan Tüfenkci, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmeyen, sertifika sahibi olmayan, geleneksel ve tamamlayıcı tıbbi işlemleri kapsayan sülük tedavisi, hacamat, refleksoloji gibi uygulamaların da olduğunu kaydetti.

Tüfenkci, statüsünün güzellik salonu olduğu bir çok işyerinde, aslında doktorlar tarafından uygulanması gereken işlemler için öncesi-sonrası şeklinde fotoğraf ve video paylaşımı ile reklamlar yapıldığı, bu uygulamaların gerçekleştiği iş yerlerinin güzellik salonu sıfatı yerine ‘Güzellik Merkezi’ ‘Estetik Merkezi ‘Saç Ekim Merkezi’ gibi, kanunda herhangi bir tanımı olmayan isimlendirmeler ile sağlık kuruluşuymuşcasına algı oluşturularak tüketicilerin yanıltıldığını ve aldatıldığını kaydetti.

Aynı zamanda muayenehane, özel hastane, polikinlik, ağız ve diş sağlığı merkezi gibi ruhsatlandırma aşamasında Sağlık Kuruluşu olarak tanımlanan firmaların gerçekleştirdikleri tanıtımlarda da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, hastaların ve tedavi görüntülerinin kullanılarak, tanıtımların ‘sınır aşan’ reklama dönüştürüldüğünü, bu uygulamanın reklam yasağına aykırı olduğunu kaydetti.