Sanayiciler Artık Arsaya Değil Makinelere Yatırım Yapacak!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bir çok sanayi sitesinden kendilerini taşımaları için isteklerin geldiğini ve artık sanayi sitelerinin zarar görmeyeceği bir sistem üzerinde çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Gazete Habertürk’ün yaptığı habere göre Bakan Özlü, Üretim Reform Paketine ilişkin şehir merkezlerinde bulunan sanayicilerin şehirlerin dışına taşımayı planladıklarını ifade etti. Sanayi sitelerinin dönüşüm işlemlerinin belli bir zemine oturtacaklarını belirtti.

Faruk Özlü, bu işlemlerin sanayi sitelerinde bulunan mülk sahiplerinin İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bakanlık ile anlaşma yoluna gitmesi ile başlayacağını söyledi. Bir tane mülke sahip olan bir vatandaşın artık iki tane mülkü olmuş olacak. Çoğu ilimizde 70’li yıllardan kalma, eski sanayi sitelerinin bulunduğunu, o sanayi sitelerindeki alanların 50 metrekarelik bölümlerden oluştuğunu söyleyen Faruk Özlü, alanların artık yetmediğini dile getirdi. Bakan Özlü, eski  mevcut olan alanların belediyeler tarafından değerlendirmeye alınacağını, ilin durumuna göre imar olanaklarının sağlanacağını söyledi. İmar imkanı verilen alanlara lüks konutların yapımı, AVM’lerin inşa edilmesi mümkün olabilecek. Faruk Özlü, bu durumların mülk sahiplerini olumsuz yönde etkilemeyeceğini, aksine zarar yerine kar oranlarında artış meydana geleceğini söyledi.

Bakan Faruk Özlü, sanayicilerin bu konu hakkında istekli olduklarını ifade etti. 5-6 farklı illerden kendilerini taşımaları için taleplerin geldiğini belirtti. Özlü, yeni uygulamanın gelen taleplere öncelik vererek başlanacağını söyledi. Şuan bir takım çalışmalarda bulunduklarını, çalışmalarında Türkiye’de istekli olan tüm sanayicilerin taleplerini bir araya topladıklarını söyleyen Özlü, şu anda kesin olarak talep gelen illerin Tunceli, Hatay ve Malatya olduğunu belirtti. Özlü, taşımak isteyen herkese yüzde 3 faiz oranı ile kredi imkanları tanıyacaklarını, taşınma esnasında ise alt ve üstyapı gider maliyetlerinin karşılanacağını açıkladı. Bakan Özlü, yaptıkları hesaplar doğrultusunda toplamda bin sanayi sitesi için 17 milyar değerinde bir maliyet tablosu çıkarttıklarını, mülk değerlerinin kendilerini zaten çevireceklerini söyledi.

Üretim Reform Paketindeki zeytinlik ile ilgili düzenlemeler kapsamında da açıklamalarda bulunan Bakan Faruk Özlü, şehir şehir zeytin koruma kurullarının kurulacağını açıkladı. Bir şehirde ya da bölgede Organize Sanayi Bölgesi yahut küçük sanayi sitesi kurulacak o bölgede kurulların toplanacağını belirtti. Bölge herhangi bir zarar görmeden  teknolojinin sanayi sitelerinin oluşturulabileceği söyleyen Faruk Özlü, arıtma ve filtreleme sistemlerini var olduğunu, bu sistemlerin sınırlarının kurul tarafından belirleneceğini söyledi.

Bakan Faruk Özlü, EKK‘da Üretim Reform Paketi kapsamında toplamda 40 maddenin gözden geçirildiğini, sanayicilere daha az maliyetli fabrika ile arsa sağlayacaklarını belirtti. Arazilerin devlete ait olacağını, isteyen sanayicilere fabrikaların inşa edileceğini söyleyen Özlü, artık ÇED raporlarına ve arsa aramalara son verileceğini söyledi. Özlü, sistemin gel fişini tak, fabrikanı çalıştırmaya başla sistemi olacağını açıkladı. Yapacakları yeni uygulamanın örneğinin Singapur ve Malezya’da olduğunu söyleyen Özlü, sanayicilere kullanım haklarının 49 senelik olacağını söyledi. Sanayiciler artık paralarını arsaya vermek zorunda kalmayıp, makine alımlarına harcayacaklar.