Süreç Başladı: 14 Şeker Fabrikası Özelleştirilecek!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Şeker Fabrikalası A.Ş. (Türkşeker)’ye ait bazı fabrikaların özelleştirilmesi için ihale sürecine start verildiğini açıkladı.

Türkşeker’in özelleştirmesi için düğmeye basıldı. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ne ait 14 adet fabrikanın özelleştirilmesi için süreç başlatıldı. Özelleştirmeye hazırlanması amacıyla 2000 yılında özelleştirme kapsamına alınan Şeker Fabrikaları, 2008 yılında da özelleştirme programına dahil edilmişti.

Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından belirlenen strateji çerçevesinde özelleştirmeye hazırlık çalışmalarının tamamlandığı ve 14 adet fabrika için ihale ilanı aşamasına gelindiği yazılı açıklama olarak ilan edildi. Özelleştirme yapılacak fabrikalar ise Afyonkarahisar, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat şehirlerinde yer alınan Türkşeker’e ait olan fabrikalar olarak belirlendi.

Kurul tarafından yapılan yazılı açıklamada, fabrikalarda çalışan işçilerin ve bu fabrikalar için pancar ekimi yapan çiftçilerin korunması, aynı zamanda fabrikalarda üretimin devam etmesi için önemli çalışmaların yapılacağını, bu konularda da ihale belgeleri için önemli düzenlemelerin gündeme geleceğini belirtti.

Özelleştirme kapsamında, fabrikalarda pancardan şeker üretiminin devam etmesinin sağlanmasının temele koyulduğunun ifade edildiği açıklamada, bu amacın gerçekleştirilmesi kapsamında alıcıların üretim faaliyetlerini devam ettirmeleri yönündeki şartları ihale şartnamesine dahil edileceği vurgulandı. Fabrikaların yakınlarında bulunan, şeker üretimi aşamasında gerekli olmayan taşınmazları ihale kapsamının dışında tutulacağının belirtildiği açıklamada, ihale süreçlerinin tamamen kamuoyunu bilgilendirerek, şeffaf bir düzlemde tamamlanacağı belirtildi.

Kurul tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Türkşeker’e ait olan fabrikaların özelleştirme ihalelerine olan katılımı yüksek tutabilmek adına, yerel yatırımcılar, kooperatifler, paydaşlar için tek tek ya da bir araya gelerek teklif vermelerinin önü açıldığı, ihaleye katılım için gerekli olan geçici teminatların da düşük seviyede tutulduğunu, bu çerçevede ihale için kolaylaştırıcı düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.