Taşıt Kredisi Çekecekler Dikkat! Limitler Değişti!

Taşıt kredisi başvurusu yaparak hayalindeki otomobile sahip olmak isteyenler dikkat! Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu taşıt kredisi çekme aşamasındaki limitlerde önemli bir değişikliği yürürlüğe soktu.

Geçtiğimiz haftalarda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni sistem sayesinde artık taşıt kredisi çekerken belirlenen limitler değişti. Normal sisteme göre satın alınacak otomobil sıfır kilometre olduğunda proforma fatura bedelini, ikinci el olduğunda ise kasko değerini baz alarak hesaplama yapan bankalar, araç değerinin 50 bin Türk Lirası’na kadar olan kısmının yüzde 70’ine kadar, 50 bin Türk Lirası’nı geçen kısmının da yüzde 50’sine kadar kredi kullandırma sağlıyordu.

Yapılan değişiklik ile birlikte 50 bin Türk Lirası olan eşik değeri, 100 bin Türk Lirası’na çıkartıldı. Yeni sistem sayesinde artık satın alınacak arabanın sahip olduğu değerin 100 bin Türk Lirası’na kadar olan kısmının yüzde 70’ine, 100 bin Türk Lirası’nı aşan kısmının da yüzde 50’sine kadar bankalardan taşıt kredisi temin edilebilecek.

2013 yılında değiştirilen taşıt kredisi sistemi ile, araç değerinin yüzde 70’ine kadar taşıt kredisi çekmek engellenmiş, kredi vade süreleri de taşıt kredisi için 60 aydan 48 aya kadar düşürülmüştü. Yapılan bu değişiklik sonrasında önemli bir daralma yaşayan ve çekilen taşıt kredisi ile araç alımı aşamasında verilmesi gereken peşinatın oldukça yüksek olması sebebi ile, taşıt kredileri için uygulanan eşik değeri 50 bin Türk Lirası seviyesinden 100 bin Türk Lirası seviyesine kadar çıkartıldı.

Uygulama tüm bankalar tarafından yürürlüğe sokuldu.