Tavan Fiyat Uygulamasında Havuz Modeli Gelecek!

Trafik sigorta sisteminde tavan fiyat uygulamasının geliştirilmesi sigorta şirketlerini olumsuz etkilemişti. Özellikle hasarlı araçlar için ortaya çıkan tartışmalar havuz modeli ile birlikte ortadan kaldırılmış olacak.

Trafik sigorta şirketlerinin poliçelere sürekli olarak zam yapmasının ardından çeşitli tartışmalar gündeme gelmişti. Bu tartışmalara son noktayı koyabilmek için Hazine müsteşarlığı tarafından yeni bir yönetmelik düzenlendi. Tavan fiyat uygulamasının 12 Nisan tarihinden bu yana hayata geçirilmesine karar verilmişti. Uygulamanın sistemi düzenlemek adına geçici olduğu açıklanmış ve yıl sonuna kadar süreceği özellikle belirtilmişti. Bunun ardından sistemin özellikle iyi ve kötü sürücüleri ayırdığı belirlenmişti. Uygulamanın hayata geçirilmesi ile uzun bir süredir mücadele edilen fiyatlar yüzde 40 ile yüzde 50 arasında düşmeye başladı.

Düşen fiyatlardan dolayı sigortacıların hiç mutlu olmadıkları, işi yokuşa sürebilmek için çeşitli bahaneler üretmeye başladıkları belirlendi. Özellikle hasarlı araçlar için sigorta şirketleri poliçe yapmayı reddedince ortaya olumsuz bir tablo çıktı. Pek çok aracın trafikte sigortasız bir şekilde dolaştıkları belirlendi. Bu durum daha fazla riski beraberinde getirmeye başladı. Sigorta şirketlerinin bu tavrından sonra Hazine yeni bir sistemi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Risk grubunda bulunan sürücüler için ortak bir havuz modelinin geliştirilmesine karar verildi. Bu sayede tartışma yaratan yüksek prim ve hasar tutarları tüm sigorta şirketleri arasında bölüştürüleceği için ödemeler çok daha kolay bir hal alacak.

Sigorta şirketlerinin de bu karardan memnun oldukları açıklandı. Ancak her kaza havuz içerisinden karşılanmayacak. Belirli şartların sağlanması gerekecek. Bu durumda hasar süreci yine şirket tarafından tek olarak yürütülecek. Hazine sürekli olarak bu konuda yapılan çalışmaları denetim altına alacak. Uymayan şirketlerin tespit edilmesinden sonra gerekli cezai işlemler uygulanacak.