Türk Müteahhitler için Türkmenistan Bir Fırsat

Türkmenistan’ın Türk müteahhitleri için dünyadaki en büyük Pazar konumunda bulunduğunu söyleyen Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Rusya müteahhitlik hizmetlerinin Türkiye için en önemli olarak bilindiğini, ancak nüfus ve gelir kıyaslama yapıldığı zaman Türkmenistan’ın daha avantajlı olduğunu söyledi.

Beklenmedik bir şekilde enerji de içlerinde dahil olmak üzere Hazar’ın statüsü konusunun çözümlendiğini söyleyen Kapucu, söz konusu gelişmenin önem arz ettiğini, bunun sonucunda bölge ülkelerinin devamlı olarak gündeme getirdiklerini konuyu olumsuz gündemden tamamen çıkardıklarını, söz konusu bölgede enerji denkleminin bulunduğunu söyledi. Anlaşmada bulunan 12. Maddede boru hatlarının ilgili ülkeler tarafından uzlaşmaya varılması durumunda uluslararası kriterdeki çevre şartları ihlal edilmeyecek bir şekilde geçirilebileceğini kapsamında açık hüküm bulunduğunu söyleyen Kapucu, anlaşmanın 5 ülke tarafından imzalanmasıyla konunun açıklığa kavuştuğunu ancak zaten öncesinde de böyle bir engel olmadığını söyledi.

Söz konusu anlaşmanın hukuki olarak artık tamamen kesinlik kazandığını söyleyen Kapucu, ülkelerin sınırlarının, ortak alanlarının ve karasularının kesinleştiğini, böylelikle de tartışmaların ortaya çıkmasının engellendiğini, şuanda Türkmenistan’ın asıl müşterisinin Çin olduğunu söyledi.

Ülkedeki gaz kaynaklarının doğu sınırına çok yakın konumda bulunduğunu söyleyen Kapucu, Hazar’ın batıda kaldığını, Türkmenistan’ın öncesinde bu kapsamda gerekli tüm yatırımları gerçekleştirdiğini, 700 ile 800 kilometre arasında değişmek şartıyla boru hattıyla birlikte gazın Hazar kıyısına kadar getirildiğini, orada önemli ölçütte bir potansiyel bulunduğunu, Batı’ya gaz satışının yapılması halinde gaz yataklarından Hazar kıyısına taşımak için yeterli alt yapısının sağlandığını, söz konusu projenin maliyetinin çok yüksek olduğunu, bunun aynı zamanda Türkmen hükümetinin vizyonunun bir göstergesi olduğunu söyledi.