Vadeli ve Vadesiz Hesap Arasındaki Farklar Nelerdir?

Vadeli hesap ya da diğer adıyla vadeli mevduat hesabı, müşterilerin bir bankaya para yatırmaları ve bu yatırılan parayı istenilen zaman çekebilmelerini sağlayan, bankaya da bu hesap karşılığında vade verilmişse vade sonunda yatırılan parayı istedikleri gibi kullanabilecekleri hesap türüne denir. Bu yatırılan para hesabında para, müşterinin bankaya verdiği talimatlar doğrultusunda banka tarafından temelde ana para ve faiz olarak ikiye ayrılır. Para, vadeli hesapta faiz oranına ve kalma süresine göre katlanabilir ve müşterinin istediği süre boyunca hesapta kalabilir. Faiz artışı ve kur değişimi gibi olaylar vadeli hesapları etkilemektedir. Vadeli hesaplara yatırılan paralar, müşterinin arzu ettiği vade diliminin sonunda faizden etkilenir ve yatırılan para miktarı artış gösterir. Vadeli mevzuat hesaplarında eğer vade süresi dolmadan yatırılmış olan parayı çekerseniz faizli olarak parayı çekemezsiniz, bu yüzden parayı çekmek için belirtilen vade süresinin dolmasını beklemek zorunda kalırsınız.

Vadesiz hesapta ise müşterilerin bir bankaya para yatırmaları ve bu parayı faiz olmadan istedikleri gibi kullanacakları hesaptır. Banka hesaplarından parayı istedikleri zamanda yatırdıkları kadar çekebilirler ve para vadeli mevzuat hesabındaki gibi belirtilen süre içinde katlanmaz. Hesaba para yatırıldığında banka sizden hiçbir ücret talep etmez ve hesabınıza istediğiniz miktarda para yatırabildiğiniz gibi bu paranın istediğiniz kısmını da çekebilirsiniz. Bu hesaptan istediğiniz başka hesaba para aktarımı yapabilir, faturalarınızı ödeyebilir ya da hesabın tüm özelliklerini kullanabilirsiniz. Ayrıca hesaptaki tüm hareketleri de cep bankacılığı uygulamalarından, internet mobil şubelerinden ya da bankanın herhangi bir şubesinden öğrenebilirsiniz.

Vadesiz hesaplar genel olarak temel bankacılık işlemlerini kapsar. Bu hesaplardan ATM üzerinden para çekebilirsiniz ve alışveriş yaparken de bu hesapları kullanabilirsiniz. Şirketlerin ya da fabrikaların maaş yatırmak için çalışanlara açtıkları hesaplar da vadesiz hesaplardır. Bazı vadesiz hesaplarda ise bankaların uyguladığı günlük, haftalık ve aylık vade dilimleri bulunur. Bunlar ise müşteri kendi vadesiz hesabında istemediği takdirde banka tarafından uygulanmaz. Vadesiz hesaplara sahip olan müşteriler, bankaya hesaplarına vade uygulanmasını istemedikçe hesaplar vadesiz hesap olarak kalırlar