Yavuz Sultan Selim Köprüsü El Değiştiriyor!

Çin menşeili şirketler, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün hisselerine talip oldu!

Astaldi SpA ve IC Yatırım Holding’in ortak bir girişim şirketi olan şirket, aralarında Çin menşeili şirketlerin de yer aldığı birçok yatırımcıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde sahip olunan hisselerin satışı için görüşme yapıldığı duyuruldu.

Konu hakkında şirketlere yakın dört farklı kişiden bilgi edinildi. Edinilen bu bilgiye göre, ortak girişim şirketinde yüzde 20’lik bir pay sahibi olan Astaldi SpA, sahip olduğu hisselerin tamamının satışını gerçekleştirmeyi planlıyor. IC Yatırım’ın birimi olan IC İçtaş ise yüzde 80 oranında sahip olduğu paydan yüzde 20’lik bir satış yapmayı planlıyor.

Bahsi geçen hisse satışı hakkında henüz her iki şirketten de herhangi bir yorum yapılmadı. Şirket temsilcilerine yöneltilen sorular da askıda kaldı. Astaldi SpA’ya yakın olan bir kaynağa göre, daha önce IC Içtaş’a Aslaldi SpA tarafından hisselerin bir kısmı satılmış, yüzde 36 olan hisse payı yüzde 20 seviyesine kadar düşürülmüştü. Geçtiğimiz yıl bu işlemin gerçekleştirilmesi için de ABD merkezli Morgan Stanley ve Citigroup yetkilendirilmiş, konu hakkında Kamuyu Aydınlatma Platformu’na da açıklama yapılmıştı.

2022 yılına kadar vadeli, 2,3 milyar Dolarlık kredi sayesinde ortak girişimin refinanse edeceği 8 yıl vadeli 3,2 milyar Dolarlık kredi için de Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) ile görüşüldüğü kaynaklar tarafından söylenen bilgiler arasında yer alırken, Çin menşeili kreditörlere ek olarak, başka finansal kurumların da bu kredi paketine katılması gündemde.

2012 yılında resmi adı IC İçtaş Astaldi 3. Boğaz Köprüsü Yatırım ve İşletme A.Ş. olarak kurulan ortak girişim, bu yıl köprünün işletme hakkını da kazanmıştı.