Ek Kart Nedir?

Bankaların kredi kartının yanında sunduğu bir başka hizmet olan ek kartlar, yanında nakit taşımak istemeyen kullanıcılar için büyük bir avantajdır. Ayrıca çalınma riskine karşılık olarak istenilen paranın kartta olması kullanıcılara daha güvenli bir seçenek olarak gelir. Bununla birlikte yapılan alışverişler de kişinin nakit parası olmadığı zaman taksite de bölünme imkanı ile birlikte daha cazip görünürler. Bu da bankalar için büyük bir fırsat haline gelir ve sürekli hizmet geliştirerek farklı özellikler sunarlar. Genelde ailelerin çocukları için çıkardıkları bu kartlarda istenilen şekilde para yönetimini elde tutmak aileler açısından daha kârlı bir iş haline gelebilir.

Ek kart bu bağlamda bir kredi kartına bağlı olarak iş görür ve kartın asıl sahibi ana kredi kartına sahip olan kişidir. Her banka, bu kredi kartlarında ayrı limitler belirler ve müşterilerine sunar. Müşteriler de bu kartlardaki limitleri isteklerine göre kısarlar ve ek kartlara da bu işlemi istenilene göre uyarlarlar. Kart için ayrı bir limit oluşturmak da aynı zamanda mümkündür.

Kredi kartlarına bağlı olarak çıkarılan ek kartları yasal olarak 18 yaşından büyükler için kullanıma uygundur ancak bankalardan alınan bazı izinlerle 16 yaşa kadar bu iznin indirilmesi mümkündür. Ayrıca tek bir kredi kartına bağlı olan bu ek kartlar, maksimum olarak 10 taneye kadar çıkarılabilir.

Kullanım şekli olarak ana kredi kartının yapabildiği tüm işlemleri gerçekleştirebilir. Ana kartın da sahip olduğu nakit çekim, taksitli ödeme gibi hizmetler ve avantajlara sahiptir ve aynı eylemleri gerçekleştirebilir. Bununla birlikte ana kredi kartın da kazandığı puanlar, indirimler ve taksitlendirme imkanları aynı zamanda ek karta da yansır ve aynı görevi görür. Kartın ödeme sisteminin de ana kredi kartından bir farkı yoktur. Böylece ek kart da ana kredi kartı ile birlikte ödenir. Hesap kesim tarihleri de kredi kartı ile birlikte aynıdır ve ana kartın borcu ödenirken aynı zamanda ek kartın borcu da ödenir. Eğer ek kartın numarası ve limiti ana kartla aynı değilse ödemesi ana karttan farklı tarihlerde yapılır.