Kredi Kartı Borcu Ödenmediği Takdirde Uygulanan Cezai Yaptırımlar

Günümüz şartlarında insanlar ya da kurumlar kendi gelirlerinin yetmemesi durumunda veya o anda yüklü bir miktar nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bankalara kredi kartı başvurusunda bulunmaktadırlar. Fakat bazen alınan bu kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanırlar. Bu gibi durumlarda bankaların müşteriyi idari takibe alma hakkı doğar ve sonrasında bazı cezai yaptırımlar uygulanmaya başlanır.

Bankalar, müşterilerine sunduğu krediler doğrultusunda, en iyi şekilde ödeme seçenekleri de sağlamaktadırlar. İnsanlar kredilerini alırlarken bu seçenekleri iyi değerlendirmeli ve en düşük faiz oranına sahip bankalardan, ödeme koşulu en rahat olan kredi kartını seçmelidirler. Çünkü çekilen krediler ve kredi kartı borçları ödenmediği durumlarda kişinin başına büyük sıkıntılar açma durumunda kalır. Ödenmeyen kredi kartı borçları sonucu kişi Merkez Bankası Kara Listesine girer. Bu listede olan kişilerin, bir dahaki kredi başvuruları reddedilir ya da çok zor ve uğraştırıcı bir süreç sonrasında kredilerini alabilirler. Daha sonrasında yasal bir süreç başlatılır. Bu süreç sonunda kişi banka tarafından mahkemeye verilerek evine icra yollanır. Eğer kredi kartı başvurusu sırasında ipoteklenen herhangi bir gayrimenkul varsa ona el konur. Hatta borcun ödenmemesi sonucunda hapis cezasına çarptırılmaya kadar gidebilir.

Kredi kartı borcu ödenememesi durumunda bankalar, müşteriyi mağdur etmemek adına birçok seçenek sunar. Örneğin, kredi kartı borcu ödenememesi durumunda yeni yapılan yasal düzenlemeye göre, kişi bir kereliğine mahsus kredi kartı borcunu 72 vadeye kadar vadelendirebilir. Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişiler için yasal sürecin başlaması, 90 günlük bir süre sonrasında olur. Bu 90 günlük sürenin aralıksız olma şartı yoktur. Ödeme yapılmayan toplam süre 90 gün olduğu takdirde yasal süreç başlatılır. Eğer bu süre içerisinde borç ödenirse yalnızca gecikme faizi ödenir. 54. günde borçluya ihtar verilir. Eğer bu ihtar gecikme faizi ile birlikte verildiyse, ihtar masrafları da borçlu kişiye yüklenir.

Kredi kartı borcu ödenememesi durumunda yapılması gerekenler; en azından borcun asgari ücreti ödenmelidir. Bu şekilde borca faiz işleyecek ancak yasal takip süreci engellenmiş olacaktır.