İdari Takip Nedir? Takip Süreci Nasıl İşler?

Yaşadığımız dönem içerisinde banka kredileri ve kredi kartları çok fazla bir öneme sahiptir. Milyonlarca kişiler bankaların vermiş olduğu kredi kartlarını kullanırken birçok kişide farklı nedenlerden dolayı bankalarda kredi çekiyorlar. Genel itibariyle araştırmalar kişilerin konut ya da taşıt alımları için veya mevcut borçlarını yapılandırmak için kredilere başvurduklarını göstermektedir. Bu nedenlerden banklara yapılan başvuruda bulunan kişiler kısa zaman içerisinde kredi alırken kendilerine uygun bir ödeme planı oluşturmaktadırlar.

Bazen kişiler bu ödeme planlarına çok rahat bir biçimde uyum gösterirken bazen ödeme aşamasında zorluklar yaşayabilirler. Bu zorlukların sebebi kişilerin bankalar ile ilişkileri tamamen bozuluyor. Eğer kişiler bankalara olan borçları ödememeye başlarlarsa haklarında idari takip ve kanuni takip başlatılmaktadır. Bu iki takip sisteminin uygulanışı ve şartnameleri tamamen farklı olmaktadır.

İdari Takip Nedir?

Bireyler kendilerine ait kredi kartı borçlarını ya da banka kredilerini 90 gün boyunca ödemezlerse bu doğrultuda bankalar çeşitli işlemler gerçekleştirmeye başlarlar. Bireyler herhangi bir taksit ya da borcunun son ödeme tarihini 90 gün geçirirlerse haklarında idari takip başlatılacak. Bu idari takip genel olarak kişilerin banka ile olan ilişkilerini düzeltilmesi ve borçlarını yeniden yapılandırması için bir büyük fırsattır. Eğer kişiler 1 hafta içerisinde bu fırsatı kullanırlarsa kendileri için bu idari takip kaldırılarak yeni işlemler başlatılabilir.

İdari Takip Sürecinde Hangi İşlemler Gerçekleşir?

Bu süreç esnasında bankalar kişiler ile iletişim halinde olarak 1 hafta içerisinde bireyleri şubeye davet ederek, davet sonrasında bireyler banka şubelerine gittiklerinde mevcut borçları hakkında bir görüşme gerçekleştirmiş olmaktadırlar. Bankalarda yer alan müşteri temsilcileri ile görüşen kişiler eğer ödeyebileceklerse bankalar ile yeni bir ödeme planı çıkartmaktadırlar. Bu ödeme planı ile birlikte mevcut borçları tekrardan taksitlendirebiliyorlar. Bu taksitlendirme içerisinde yeni faiz oranları belirtilirken kişiler toplam olarak daha yüksek bir bedel ödemeyi kabul etmiş olsalar da taksitlerde bu ödedikleri bedel düşük olduğundan belirli bir süre içerisinde borçlarını kapatıyorlar. Böylece sonrasında icra gibi birçok istenmeyen olayların yaşanmasının önüne geçmiş olmuyor.