İşsizken Kredi Almak Mümkün Mü?

Pek çok bireysel ya da ticari ihtiyaçlardan dolayı kredi çekeriz.  Krediler, nakit ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için çok hızlı bir çözüm yolu gibi görünse de ödemelerin uzun vadelerde yapılması nedeni ile bazı riskleri de beraberinde getirmektedir.

Düzenli bir maaşı olan, düzenli ve sigortalı bir işi olan, aylık kazancı olan kişiler, kredi kartı, kredi ya da aylık bireysel faturalarını düzenli periyotlarda aksatmadan ödeyen herkes bankalar tarafından sevilir ve iyi müşteri pozisyonunda bulunur. Benzer şekilde ödemelerini aksatmayan, geciktirmeyen ya da eksik yatırmayanların kredi notları da yüksek olur. Bu tip müşterilerin ya da vatandaşların yaptıkları kredi ve kredi kartı başvuruları çok hızlı onaylanmaktadır. Ancak kredi notu düşük olan bireylerin başvuru süreçleri çok uzun olur ve genel olarak da onaylanmaz. Aynı zamanda kredi notu yüksek olanlar bankaların uygun faizli ve uzun vadeli kampanyalarında da yararlanırlar.

Ancak işlerini kaybeden, bir sebepten işten çıkarılan kişilerin kredi çekebilme durumlar biraz daha farklıdır. Her ne kadar ne kadar maaşla hangi işte çalışıyorsa çalışılsın herkesin tüm ödemelerini düzenli yapmaları gerekmektedir. Ve benzer şekilde birikim yapmaya da özen gösterilmesi gerekmektedir.

Eğer işiniz yoksa ve kredi başvurusunda bulunmak istiyorsanız, kredi tutarınızı düşük seviyede tutmanız daha iyi olacaktır. Çünkü kredi notunuz yüksek olsa dahi belgelenebilir aylık gelirinizin az olması ya da olması demek, banka tarafından ödeme yapılması zor olan müşteri portföyünü oluşturmaktadır. Durum böyle olunca da bankalar genellikle kredi vermek istemezler.