Konut Mevduat Hesabı Nedir? Detayları Nelerdir?

Vatandaşların ev sahibi olmak istedikleri ancak bunun için nakitleri olmadığı zaman devlet, konut mevduat hesabı ile destek veriyor. Peki konut mevduat hesabı ne anlama geliyor? Konut mevduat hesabının detayları nedir?

Konut Mevduat Hesabı

Ev sahibi olmak demek yüksek meblağlarda maliyet gerektirdiği için vatandaşların öncesinde yaptıkları birikimler bazen tek başına yeterli olamayabiliyor. Bu nedenle devlet hem vatandaşları hayallerindeki eve kavuşturmak hem de ülke ekonomisini canlandırma için ev almak isteyenlere konut alım desteği sağlıyor. Devletin ev için sağladığı destek arasında ise konut mevduat hesabı da bulunuyor.

Konut mevduat hesabı ile kendilerine konut hesabı açmak isteyen vatandaşların 3 senelik zaman boyunca yatırmış oldukları nakitin yüzde 20’lik payı kadar devlet destek sağlıyor. Ev almak için konut mevduat hesabı açan vatandaşlar hem yatırım yapmış oluyorlar hem de yaptıkları yatırımın yüzde 20’si kadar da devletten destek görmüş oluyorlar.

Konut mevduat hesaplarında 36 ile 47 ay arasında yatırım yapan vatandaşların yaptıkları yatırımların yüzde 15’i, 48 ile 59 ay arasında yatırım yapanlar yüzde 18’i ve 60 ay ve üzerindeki aylarda yatırım yapan vatandaşlar ile yatırımın yüzde 20’si kadar devletten destek alabiliyorlar. Devletin konut alımları için yaptığı destek ise 15 Bin Türk Lirasına geçmiyor.

Konut mevduat hesabı açıp, devlet desteğinde de faydalanmak için en az 3 sene yatırım yapılması gerekiyor. Mevduat hesabına yapılan ödemeler kişi özelinde değişip, ayda bir, 2 ay da bir ya da 3 ayda bir şeklinde olabiliyor. Her ay düzenli ödemeler yapacak olan bir vatandaşın ödemesi gereken alt limit 250 Türk Lirası olurken, üst limiti ise 2 bin 500 Türk Lirasıdır. 2 ayda bir yapılan ödemelerde bu paranın 2 katı, 3 ayda bir yapılan ödemelerde 3 katının ödenmesi gerekiyor.

Kişilerin konut mevduat hesabı açıp devlet desteğinden faydalanabilmeleri için Türk vatandaşı olmaları gerekiyor. Mevduat hesabı için herhangi bir yaş kriteri bulunmuyor. 18 yaşından küçükler de velilere aracılığı ile konut hesabı açabiliyorlar.