Kredi Almak için Aranan Şartlar Nelerdir?

Tatile çıkmak, alışveriş yapmak, ev ya da otomobil almak, ev eşyalarını yenilemek ya da evlenmek gibi çeşitli nedenlerden dolayı ihtiyaçlar vardır. Bankalarda ihtiyaçlara yönelik çeşitli kredi kampanyaları düzenlerler. Ancak bireysel kredi kullanımlarında çeşitli kriterler mevcuttur. Sizin bu kriterleri sağlamanız kredi alma işlemlerini hızlandırmaktadır. Peki nedir bu kriterler?

İlk olarak bankaların dikkat ettiği en önemli kriterlerden biri kişilerin kredi notlarıdır. Kredi notu ne kadar yüksekse bir bireyin kredi alması o kadar daha kolay olmaktadır. Kredi notları, kişilerin finansal geçmişlerinin göstergesidir. Kredi notu 0’dan başlar 1900’da biter. Eğer öncesinde bankalar ile hiçbir ilişkini bulunmamışsa kredi notunuz 0 olur. Kredi notunuzun 1700 ile 1900 arasında bulunması demek ise çok iyi bir müşterisiniz demektir.

Kredi notuna ek olarak bir diğer önemli kriter ise sizin aylık kazandığınız gelirdir. Aylık geliriniz ne kadar yüksekse, sigortalıysanız ve bunları belgeli bir şekilde bankaya sunabiliyorsanız yine kredi alma imkanınız yüksektir. Sigortalılık süresi genel olarak minimum 3 ay olarak belirlenmiştir ancak bu bankadan bankaya göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı bankalar 5 ay, bankalar 6 gibi kriterler sunabilmektedir. Aylık gelirinizin ise bankadan talep ettiğiniz kredi tutarı ile doğru orantılı olmalıdır. Kredi taksidiniz aylık maaşınızın yarısını geçemez. Ancak yine bankaların balon ödemeli, esnek ödemeli ve benzeri gibi sunduğu çeşitli ödeme seçeneklerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bunun için ilgili bankanın şubesine gidip, ilgili kişilerle görüşmeniz gerekmektedir.

Tüm bunlara ek olarak ise kredi alan kişinin 18 ve üzeri yaşta bulunması gerekmektedir. 18 ve altındaki bireylerin kredi alabilmeleri için kefillerinin bulunması gerekir.